Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απειλεί με «μέτρα» το ΝΑΤΟ

Τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, στο Ευρωκοινοβούλιο

Αλβανόφωνος διαδηλώνει κρατώντας μια αλβανική σημαία στην Πρίστινα στις 17 Φλεβάρη

Associated Press

Αλβανόφωνος διαδηλώνει κρατώντας μια αλβανική σημαία στην Πρίστινα στις 17 Φλεβάρη
ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

«Κανείς δε θα πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να σταματήσουμε τη βία στο Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτό και οι δυνάμεις της "ΚΦΟΡ" θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο», προειδοποίησε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, Σκόπια.

Οι «προειδοποιητικές» δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ απευθύνονται για δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, με αφορμή τις αιματηρές ταραχές της περασμένης Κυριακής στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Κύριος αποδέκτης αυτών των προειδοποιήσεων φαίνεται πως είναι η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, η οποία αν και επισήμως απευθύνει εκκλήσεις στην αλβανική κοινότητα για ειρηνική διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών, εντούτοις παρασκηνιακά πριμοδοτεί τη με κάθε τρόπο απομάκρυνση των εθνικών μειονοτήτων από την επαρχία.

Πάντως το ίδιο 24ωρο, στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα επικρατούσε επιφανειακή ηρεμία, αν και το προηγούμενο βράδυ αναφέρθηκε η ρίψη δύο ρουκετών σε σερβικό σπίτι στο βόρειο τμήμα της πόλης, ευτυχώς δίχως να προκληθούν τραυματισμοί... Επιπλέον, η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως θα αποστείλει 100 αξιωματικούς μέχρι το τέλος του μήνα προς ενίσχυση των υπαρχουσών δυνάμεων.

Οσο για την Πρίστινα; Εκεί, χτες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα επεισόδια στην παραπάνω πόλη, με συνθήματα όπως: «Οχι τείχος του Βερολίνου στο Κόσσοβο» και «Σταματήστε τους φόνους και τις εθνοκαθάρσεις στη Μιτροβίτσα».

Παρέμβαση Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ως πού φθάνει η υποκρισία, η ανοχή και η συνενοχή διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, αναπτύσσοντας σχετική με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο Ερώτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του εκπροσώπου του Συμβουλίου ότι δεν ευθύνεται το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αλλά ο Μιλόσεβιτς, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι στο «σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Ακολούθως εξήγησε: «Πράγματι, η Γιουγκοσλαβία ήταν μία χώρα ειρηνική, παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, και αρχικά της Γερμανίας, έγινε ό,τι έγινε. Αρα λοιπόν, υπεύθυνη δεν είναι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, αλλά είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστές με τις επεμβάσεις τους. Τι έχουμε σήμερα; Εχουμε μία κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 1244 και αποδεικνύεται τελικά ότι χρησίμευσε ως παγίδα. Εχουμε 350.000 Σέρβους, Τσιγγάνους και άλλες εθνικότητες, πλην Αλβανοκοσσοβάρων, που εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο μετά τους βομβαρδισμούς. Εννιακόσιοι φονεύτηκαν, 800 απήχθησαν, ενώ οκτώ μήνες μετά έχουμε συνεχιζόμενη και κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ετσι, για παράδειγμα, ο UCK όχι μόνον δεν αφοπλίστηκε μέσα σε τρεις μήνες, όπως προβλεπόταν στην απόφαση αυτή, αλλά αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Κουσνέρ στο Ευρωκοινοβούλιο, εξοπλίστηκε με σύγχρονο εξοπλισμό και ανακηρύχτηκε σε «σώμα προστασίας του Κοσσυφοπεδίου». Ετσι, νομιμοποιήθηκε αυτή η εγκληματική οργάνωση και συνεχίζει επίσημα τη δράση της. Επιπλέον, έχουμε αλβανοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, με την εγκατάσταση σ' αυτό πάνω από 200.000 Αλβανών από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, αντί της διαφύλαξης του πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ. Εχουμε επίσης επίσημη ενίσχυση των διαχωριστικών τάσεων με την αναγνώριση του Θάτσι ως «προσωρινού πρωθυπουργού» του Κοσσυφοπεδίου.

Τελικά η απάντηση του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Πορτογάλου υπουργού, ήταν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν διαφορετική άποψη και ότι για την όλη κατάσταση φταίει το καθεστώς Μιλόσεβιτς και αυτό εμποδίζει τη λύση της κρίσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ