Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
Ο Σουμάχερ πάλι άνθρωπος της βροχής

Ενας αγώνας, πραγματικά βρετανικός, ήταν το γκραν πρι του Σιλβερστόουν. Ο καιρός ήταν άστατος, η βροχή σταματούσε, ξανάρχιζε και οι ομάδες δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ποια στρατηγική θα ακολουθούσαν

Σουμάχερ (μέση), Μπαρικέλο (αριστερά) και Μοντόγια (δεξιά) ανοίγουν τις σαμπάνιες
Σουμάχερ (μέση), Μπαρικέλο (αριστερά) και Μοντόγια (δεξιά) ανοίγουν τις σαμπάνιες
Καλύτερα προετοιμασμένη για το απρόβλεπτο εμφανίστηκε η Φεράρι και, τελικά, ο Michael Schumacher και ο Rubens Barrichello κατάφεραν να πετύχουν το ένα - δύο. Η κόκκινη κυριαρχία, πάντως, σ' αυτόν τον αγώνα στηρίχτηκε στο συντονισμό όλης της ομάδας, αναδεικνύοντας και το ρόλο των συνήθως αφανών ηρώων που ζουν τις δικές τους αγωνίες στα πιτς.

Ο Μ. Schumacher κατέκτησε την έβδομη φετινή του νίκη, συμπληρώνοντας έτσι την 60ή στην καριέρα του και απέχοντας μόλις μία νίκη από την πέμπτη κατάκτηση του πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Φάτζιο. Πίσω του, αρκετά, ακολούθησε ο ομόσταυλός του στη Φεράρι R. Barrichello και τρίτος με μεγάλη διαφορά (+31.661) τερμάτισε ο Κολομβιανός οδηγός της BMW, J. P. Montoya (+31.661). Στην τέταρτη και πέμπτη θέση, βρέθηκαν τα δύο BAR - Honda, των J. Villeneuve και O. Panis, που πήραν και τους πρώτους πέντε βαθμούς και μάλιστα εντός έδρας. Ο J. Villeneuve, μάλιστα, χαρακτήρισε φανταστικό το αποτέλεσμα και πρόσθεσε: «Ηταν πολύ δύσκολος αγώνας και το ότι καταφέραμε να τερματίσουν και τα δύο μονοθέσιά μας με αυτές τις συνθήκες, κερδίζοντας βαθμούς, είναι εκπληκτικό για όλους μας». Τη βαθμολογούμενη εξάδα συμπλήρωσε για λογαριασμό της Sauber - Petronas ο Ν. Heidfeld.

Η εξέλιξη στο Silverstone, χάρη και στις καιρικές συνθήκες που συνέβαλαν σε ένα πραγματικά απρόβλεπτο GP, διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Η βροχή είχε τον πρώτο λόγο, μπέρδεψε τις ομάδες, προκάλεσε εξόδους, τετ α κε, συνέβαλε στο να δούμε θεαματικές προσπεράσεις, αλλά και να μετρήσουμε την ετοιμότητα των μηχανικών στα πιτς. Σε έναν τέτοιο αγώνα, η τύχη και η σωστή τακτική αναδείχτηκαν σε σημαντικούς παράγοντες, καθώς η σωστή επιλογή ελαστικών προσέφερε πολύτιμα δευτερόλεπτα. Πολλά μονοθέσια επισκέφθηκαν τα πιτς πάμπολλες φορές, χάνοντας χρόνο και δημιουργώντας πανικό και κυκλοφοριακό στους χώρους των μηχανικών.

Ολοταχώς για τίτλο...
Ολοταχώς για τίτλο...
Η όγδοη νίκη για την ομάδα της Ferrari στη φετινή σεζόν μάλλον οφείλεται στην ψυχραιμία και την τακτική, σε συνδυασμό, βέβαια, με τα εξαιρετικά μονοθέσια και την ποιότητα των οδηγών της. Η ανωτερότητα της ομάδας αναδείχτηκε περισσότερο ακόμα και από τη νίκη του Σουμάχερ από το πρόσωπο του αγώνα που ήταν ο R. Barrichello. Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε τελευταίος, επειδή δεν κατάφερε να ξεκινήσει στο γύρο της προθέρμανσης. Παρ' όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω και προσπέρασε σχεδόν όλα τα μονοθέσια που συμμετείχαν στον αγώνα, πετυχαίνοντας και τον ταχύτερο χρόνο (1:23.083 δευτερόλεπτα) στον 58ο γύρο, ενώ προσέφερε στους θεατές μια εξαιρετική μονομαχία με τον J. P. Montoya, όπου υπήρξε και μια μικρή επαφή μεταξύ τους.

Αντίθετα με τη Φεράρι, η McLaren έδειξε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στον αγώνα, ταλαιπωρώντας ιδιαίτερα τον D. Coulthard, που ιδίως στην τελευταία του επίσκεψη στα πις βρήκε τους μηχανικούς τους ανέτοιμους. Τελικά, ο D. Coulthard τερμάτισε δέκατος, ενώ και o Κ. Raikkonen εγκατέλειψε. Ο τεχνικός διευθυντής της Scuderia Ferrari, Ross Brawn, εμφανώς ευχαριστημένος, δήλωσε: «Αυτή είναι πράγματι μια καταπληκτική χρονιά για εμάς, με τόσα καλά αποτελέσματα, όπως το σημερινό. Ολοι οι αγώνες είναι δύσκολοι, αλλά ο Michael (Schumacher) είναι ιδιαίτερα καλός στο να τελειώνει αγώνες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλο ένα "κλειδί" για την επιτυχία είναι η συνεργασία μας με την Bridgestone. Το μονοθέσιο είναι πραγματικά καλό και με αυτά τα ελαστικά και τους δύο μεγάλους πιλότους που έχουμε στη διάθεσή μας δημιουργούμε ένα τέλειο "πακέτο"». Μετά το δέκατο GP της φετινής σεζόν, ο άνθρωπος της βροχής M. Schumacher κατέχει 86 βαθμούς, ενώ με μεγάλη πλέον διαφορά - αλλά με μικρή μεταξύ τους - ακολουθούν ο R. Barrichello με 32 βαθμούς, o J. P. Montoya με 31 βαθμούς, o R. Schumacher με 30 βαθμούς και ο D. Coulthard με 26 βαθμούς. Στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών η Ferrari προηγείται με 118 βαθμούς και ακολουθούν η BMW με 61 βαθμούς και η Mercedes - Benz με 37 βαθμούς.


ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. M. SCHUMACHER - Ferrari

2. R. BARRICHELLO - Ferrari

3. J. P. MONTOYA BMW - WilliamsF1 Team

4. J. VILLENEUVE - BAR

5. O. PANIS - BAR

6. N. HEIDFELD - Sauber

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. M. SCHUMACHER 86

2. R. BARRICHELLO 32

3. J. P. MONTOYA 31

4. R. SCHUMACHER 30

5. D. COULTHARD 26

6. K. RAIKKONEN 11

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Κατασκευαστής - Βαθμοί

Ferrari 118

Williams 61

McLaren 37

Renault 14

Sauber 10

Jordan 06


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ