Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι τυραννοκτόνοι και ο... εραστής

Μερικά πράγματα είναι ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και ως γεγονότα ιστορικά, αλλά και ως συγκάλυψη και οριστική ιστορική παραποίηση.

Ετσι στο σχολείο μαθαίνουμε για τους τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα, αλλά ποτέ για τον πραγματικό δολοφόνο του τυράννου Κριτία, που ήταν ο εραστής του ο Ιππίας. Και ας μην ξεχνάμε, σύντροφοι, πως ο Κριτίας ήταν θείος του μεγάλου Πλάτωνα. Τόσο ψηλά δηλαδή στην οικογενειακή και κοινωνική ιεραρχία του αθηναϊκού κράτους...

Δηλαδή κάπως σαν τη «17Ν» είχαν και τότε τα πράγματα! Ο εραστής δεν πέρασε στην ιστορία. Αντιθέτως γράφτηκαν με ανδριάντα μάλιστα οι δυο δημοκράτες που δεν πρόλαβαν να τον σκοτώσουν. Οταν δηλαδή οι Αμερικανοί επέβαλαν τη δικτατορία της 21ης Απριλίου στο δύσμοιρο τόπο μας, είχαν ήδη το δίλημμα «με τους στρατηγούς ή με τους συνταγματάρχες να το κάνουμε;».

Μην αρχίσουν τώρα οι πληρωμένοι από τα μεγάλα αφεντικά του κρατικού οργανωμένου αντιλαϊκού εγκλήματος κονδυλοφόροι να ισχυρίζονται ότι αυτά είναι άσχετα μεταξύ τους. Είναι απολύτως σχετικά, όταν τολμάς να μιλάς για αθηναϊκό ιμπεριαλισμό παράλληλα με τα πνευματικά επιτεύγματα της εποχής. Αλλιώς αρκεί ένας... εραστής.

Στην υπόθεση Ξηρού όμως οι αποκαλύψεις είναι εντελώς διαφορετικές απ' αυτές που γίνονται σκόπιμα και με το αζημίωτο στον παράδεισο της ελεύθερης αγοράς: Οι αποκαλύψεις των νέων μεθόδων υποτέλειας, απεμπόλησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η εκχώρηση της λογικής στον παραλογισμό της χολιγουντιανής εικόνας είναι όντως πρωτοφανείς. Οι λακέδες βρίθουν στα παράθυρα. Οι σκοταδιστικές μέθοδοι επιβάλλονται ως δημοκρατική διαδικασία. Οι τρομονόμοι εφαρμόζονται με σκηνοθετικές φανφάρες. Η αλήθεια χάνεται σε προεκλογικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οι μπάτσοι πρέπει να εμφανίζονται ως κουκουλοφόροι και να χαιρόμαστε που τους βλέπουμε. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, τα κινήματα απελευθέρωσης, οι διαδηλώσεις, η φτώχεια εξαφανίστηκαν από τη δημοσιότητα «φυσικά»! Γιατί το σημαντικό δεν πρέπει να το καθορίζουν μαζικά, αυτόβουλα κι ελεύθερα οι μαχητικοί πολίτες, αλλά τα αφεντικά τους. Αυτά βλέπουμε. Δηλαδή την πραγματική τρομοκρατία. Την... παγκοσμιοποιημένη και επαρκώς γκλαμουράτη.

Αυτό που δεν αντέχεται είναι να ακούς τους δημοσιολογούντες να εκφέρουν με σεβασμό τη λέξη «σύντροφος» όταν αναφέρονται στον εραστή της πρώην συζύγου του Ξηρού, ενώ παθαίνουν αλλεργία όταν οι αριστεροί σύντροφοι καταδικάζουν την τρομοκρατία δίνοντας νόημα στη λέξη αυτή καθαυτή.

Ετσι κι εγώ, καθόλου αστεία, νομιμοποιούμαι λόγω των ημερών να θυμηθώ ότι στη Γαύδο εκτός των «τρομοκρατών» πήγε βόλτα και ο πατήρ Μπους και μετά κάποιοι που ενδιαφέρονταν να μετατρέψουν το νησάκι σε βάση κοντέινερς για το ΝΑΤΟ και τον 6ο Στόλο. Τότε έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών. Μάθατε τίποτε; Οχι βεβαίως. Ούτε για τη «17Ν» θα μάθουμε. Μόνο όσα οι σεναριογράφοι χρειάζονται. Τους ρουφιάνους, τους ληστές, τους... εραστές που κρύβουν τους ιμπεριαλιστές. Ελεος!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ