Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στο στόχαστρο η Βαγδάτη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΑΓΚΡΑΜ.-

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να περιμένουμε επ' αόριστον πότε θα μας χτυπήσει». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, επισκεπτόμενος τα αμερικανικά στρατεύματα στη βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Ο Βόλφοβιτς τόνισε ότι «η 11η Σεπτεμβρίου δεν είναι τίποτε μπροστά σε ό,τι μπορεί να προκαλέσουν τα χημικά, βιολογικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει ο Σαντάμ» και κατέληξε ότι οι ΗΠΑ «δε θα περιμένουν πολύ ακόμη για να λύσουν οριστικά το θέμα». Ο Αμερικανός υφυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στην Τουρκία, της οποίας ο ρόλος σε μια στρατιωτική επιχείρηση κρίνεται καθοριστικός, και διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ίδρυσης ανεξάρτητου ιρακινού κράτους, στο Βόρειο Ιράκ, διότι θα απειλήσει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι δηλώσεις Βόλφοβιτς γίνονται ενώ διογκώνεται η φημολογία περί επικείμενου αμερικανικού στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, ιδιαίτερα μετά την άδοξη ολοκλήρωση των συνομιλιών Βαγδάτης - ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών και τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ενός πρωτόλειου σχεδίου επίθεσης που εκπονήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Χθες, η Ιρακινή Βουλή επρόκειτο να συνεδριάσει, εκτάκτως, για να εξετάσει τις αμερικανικές στρατιωτικές απειλές, ενώ Ιρακινοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν πτοούνται. Αργά το βράδυ, το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από πλήγματα που πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια άλλης μιας «περιπολίας ρουτίνας», στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, στην περιοχή Νατζάφ.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι παρατάξεων της ιρακινής αντιπολίτευσης, που συναντιούνται στο Λονδίνο, συμφωνούσαν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα μπορούσε να καταλήξει σε απίστευτη αιματοχυσία, χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε απομάκρυνση του Σαντάμ. Πάντως, η παρουσία, στη συνάντηση, του Χασάν, θείου του Ιορδανού μονάρχη, Αμπντάλα, έκανε πολλούς να εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για το στρατιωτικό πλήγμα έχει αρχίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ