Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρη κάλυψη Κρουσταλλάκη στις ανακριτικές αρχές

Νομικοί κύκλοι μιλούν για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων και για «γκρίζες ζώνες» στα όρια της προανάκρισης

Πλήρη κάλυψη στις μέχρι τώρα δικαστικές ενέργειες του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη έδωσε ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι οι ενέργειες των ανακριτικών αρχών είναι σύννομες. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε γραπτή ανακοίνωσή της αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι όλες οι ανακριτικές πράξεις έχουν γίνει με πλήρη τήρηση των κανόνων του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου, του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπου».

Ο Ε. Κρουσταλλάκης ενημερώθηκε χτες από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Π. Βέρροιο, που έχει την ανώτατη διεύθυνση στην ανάκριση, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σ. Μπάγια και από τον εισαγγελέα Ι. Διώτη, που έχει την εποπτεία της προανάκρισης, η οποία διενεργείται για τις υποθέσεις της τρομοκρατίας για τις αστυνομικές αρχές.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ισχυρίζονται ότι υπάρχει εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν ότι η «υπόθεση Ξηρού» αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη «διαδικασία της αστυνομικής προανάκρισης», η οποία θα συνεχιστεί.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο της αστυνομικής προανάκρισης και γι' αυτό επικαλούνται την υπόθεση των νονών της νύχτας, όπου όπως αναφέρουν η προανάκριση κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο.

Τέλος, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να σταλεί ένα μέρος της δικογραφίας, αυτό που αφορά την έκρηξη στον Πειραιά στην Εισαγγελία. Στη συνέχεια, αφού θα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τον Σ. Ξηρό και θα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αρμόδιος για τη συνέχιση της έρευνας θα είναι τακτικός ανακριτής, ο οποίος θα μεταβεί στον «Ευαγγελισμό» για τη λήψη απολογίας από τον κατηγορούμενο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Σ. Ξηρού και για παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τον κρατούν στον «Ευαγγελισμό» 17 μέρες, χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά τα χρονικά όρια που δίνει ο «τρομονόμος» μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ή να του απαγγελθούν κατηγορίες ή να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ή να αφήσουν απρόσκοπτα τους συγγενείς του να τον επισκέπτονται στο νοσοκομείο.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αυτές τις ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού οικοδομικό συνεργείο εργάζεται εντατικά για τη διαμόρφωση ειδικού χώρου, όπου θα «φιλοξενηθούν» 20 - 25 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ