Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αντιφάσκει η κυβέρνηση

Ερώτηση στη Βουλή, τη δεύτερη από τον περασμένο Απρίλη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη

Τη φανερή αντίφαση που εμπεριέχει η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, τον περασμένο Απρίλη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές σε νέα, χτεσινή Ερώτησή τους προς τον υπουργό για το ίδιο θέμα.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν στον υπουργό την Ερώτησή τους στις 26/4, η οποία αφορούσε «την εμμονή της κυβέρνησης να κατασκευαστεί το κτίριο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης μέσα και πάνω σε αρχαιολογικό χώρο ανολοκλήρωτης ανασκαφής, στην περιοχή Μακρυγιάννη, παρά και τις έντονες αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, δημοτικών συμβούλων της Αθήνας και κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογημένα ανησυχούν, μήπως καταστραφεί ο ιστορικός χώρος, πριν αποκαλυφθεί».

Στην απάντησή του ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πλήρης, αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση της ανασκαφής θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, τη φωτογράφιση και την καταγραφή των αρχαιολογικών ευρημάτων που προήλθαν από αυτή». Επίσης: «Στην παρούσα φάση εκπονείται η οριστική μελέτη στην οποία θα συμπεριληφθεί και η μελέτη θεμελίωσης του Νέου Μουσείου με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις περί διατήρησης ή μη των αποκαλυφθέντων αρχαίων. Η αρχιτεκτονική μελέτη θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν, ότι «από τα παραπάνω προκύπτει η αντίφαση μεταξύ του ότι έχει γίνει ανάθεση για την εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης θεμελίωσης για το κτίριο του Μουσείου και του ότι δεν έχει γίνει η τελική αξιολόγηση των ευρημάτων, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα».

Προσθέτουν, ότι «στο κυβερνητικό επιχείρημα, πως δεν υπάρχει χρόνος, μέχρι το 2004, να βρεθεί άλλος χώρος για την κατασκευή του κτιρίου και για την ολοκlήρωση της κατασκευής, οι ειδικοί απαντούν, ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο χρόνος δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση τέτοιου οικοδομήματος, την τοποθέτηση των εκθεμάτων και τη λειτουργία του ως μουσείου».

Τέλος ρωτούν τον υπουργό, «που στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του κτιρίου αρχίζει σε λίγες μέρες, εάν, έστω και τώρα, θα πάρει μέτρα, ώστε να παγώσουν οι διαδικασίες γι' αυτή την κατασκευή και να κηρυχτεί, προστατευτεί και αναδειχτεί ως αρχαιολογικός ο συγκεκριμένος χώρος». Δεδομένου, ότι «η ενδεχόμενη έναρξη των εργασιών του κτιρίου του ΝΜΑ στο χώρο της περιοχής Μακρυγιάννη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές έρευνες, μόνο καταστροφή θα προκαλέσει σε "σημαντικά κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους", σύμφωνα πάντα με την ίδια γραπτή απάντηση του κ. Υπουργού».

«Δήλωση μετανοίας»;!

Εξάλλου, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για τη μη χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, ουδέποτε ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Δοντάς, δήλωσε όσα του αποδίδει ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph), με αφορμή το οποίο εξαπέλυσε την προχτεσινή φραστική του επίθεση ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Η επιτροπή «δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε δόθηκε συνέντευξη μέλους των συλλόγων ή επιτροπών στην "Ντέιλι Τέλεγκραφ"» και ότι οι υποτιθέμενες «δηλώσεις» του καθηγητή «είναι αποκυήματα της φαντασίας των αρθρογράφων και είναι κατά τον παλαιό τρόπο χαρακτηρισμού "προβοκατόρικου και υπόπτου περιεχομένου δημοσίευμα"».

Προσθέτει επίσης, ότι ο κ. Δοντάς «εμμένει στις θέσεις του περί ακαταλληλότητας του Αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη», «αν και δέχτηκε πίεση (λόγω των ψευδολογιών του δημοσιεύματος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ») κατά πληροφορίες μας για έγγραφη δήλωση μετάνοιας από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΠΟ»!

«Το σχετικό δημοσίευμα της "Ντέιλι Τέλεγκραφ" εμπεριέχει λόγους ποινικής δίωξης της εφημερίδας και του αρθρογράφου (...) και ήδη η Συντονιστική Επιτροπή προχωρά στις κατάλληλες ενέργειες» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ