Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αξιώνουν νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο

Προτάσεις του ΣΜΕΧΑ για τη «βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς»

Πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, αξιώνουν μεταξύ άλλων, οι μεγαλοχρηματιστές. Σε ένα προκλητικότατο κείμενο - παρέμβαση, ο Σύλλογος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) καταθέτει τις προτάσεις του «για τη βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς». Με το κείμενο αυτό, οι χρηματιστές απαιτούν - με θρασύτατο και κυνικό τρόπο - την άμεση υλοποίηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και των διαφόρων ρεντιέρηδων, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να ξεπεραστεί «η κρίση του ΧΑΑ. Ούτε λέξη, βέβαια, δε βρήκαν να πουν για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχασαν οι αφελείς πελάτες τους, και τα οποία τροφοδότησαν τα κέρδη των εταιριών, των διαφόρων μεγαλομετόχων και των ίδιων των χρηματιστών, που τώρα παριστάνουν τις «αθώες περιστερές».

Ο ΣΜΕΧΑ αξιώνει να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:

  • Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών
  • Ενίσχυση της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας».
  • Στόχος της φορολογικής ματαρρύθμισης να είναι η ταχύτερη ανάπτυξη για επίτευξη πραγματικής σύγκλισης, η ενίσχυση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους γενικότερα των εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων.
  • Πλέγμα μέτρων και κινήτρων για εισροή ξένων κεφαλαίων και επαναπατρισμό κεφαλαίων και απαιτούν ακόμη και την κατάργηση του πενιχρού φόρου 0,3 τοις χιλίοις στις πωλήσεις μετοχών.
  • Φτάνουν στο σημείο να αξιώσουν τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις με τη θεσμοθέτηση της εργασίας από απόσταση, ισχυριζόμενοι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της ανεργίας...

Οι χρηματιστές παριστάνοντας και τις «αθώες περιστερές», κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για την «αλλαγή της εικόνας του ΧΑΑ», μεταξύ των οποίων ζητούν να ξεκινήσει διάλογος με την ΕΣΗΕΑ «για τη δεοντολογία του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ» και επίσης να ξεκινήσει διάλογος με τις δικαστικές αρχές «προκειμένου να αποφεύγεται η δυσφήμιση εισηγμένων ή χρηματιστηριακών εταιριών, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ