Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Το πρόγραμμα «κατά» της ανεργίας οδηγεί σε καθεστώς «μαύρης εργασίας»!

Σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Λάρισας, οι οποίοι, περιμένοντας να προσληφθούν μέσω του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που εφαρμόζεται στο νομό από το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, δουλεύουν χωρίς να παίρνουν ό,τι δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - συγκεκριμένοι εργοδότες κάνουν ασφαλιστικές κρατήσεις από το μισθό αυτών των εργαζομένων, χωρίς, όμως, να κολλούν τα ένσημα.

Ο έλεγχος που έγινε από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ σε βιοτεχνίες της περιοχής - συγκεκριμένα στην «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» που εδρεύει στη Γιάννουλη και την «ΦΟΥΣΙΚΑΣ» που βρίσκεται στη Λάρισα - διαπιστώθηκε ότι απασχολούν παρανόμως προσωπικό, στο οποίο έχουν υποσχεθεί πρόσληψη μέσω του προαναφερομένου προγράμματος. Φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς τους εργοδότες δε θέλουν αυτόν τον έλεγχο κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» επιτέθηκε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ τονίζεται επίσης ότι «με το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών, (σ.σ. αναφέρεται στο πρόγραμμα «κατά» της ανεργίας), έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σκλαβοπάζαρα, με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.» Και καταλήγει: «Είναι ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στις επιλογές των εργοδοτών, βάζοντας φρένο στις ορέξεις και την ασυδοσία τους».

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Θα πρέπει, επιπλέον, να επισημάνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται, μεν, να συμβάλλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή - το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη δομή του, κατήγγειλε ότι μέσω του προγράμματος η κυβέρνηση προσφέρει «ζεστό χρήμα» ως επιδότηση στους εργοδότες, μισθοδοτεί τους κομματικούς «μεσίτες», ταΐζει τους κάθε λογής «αετονύχηδες» κι επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των ανέργων, προωθώντας την ανακύκλωση της ανεργίας - μπορεί, όμως, ν' αποτελέσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά προεκλογικά «χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος στις ερχόμενες τοπικές εκλογές στη Λάρισα. Και τούτο διότι οι 10.000 άνεργοι που έχουν καταγραφεί, δηλώνοντας επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν μετατραπεί σε «πολιτικούς ομήρους» της κυβέρνησης.

Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει το «στήσιμο της δουλιάς» - με τη βοήθεια και του εκπροσώπου του ΣΥΝ στο ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ - προετοιμάζεται καταλλήλως για να εκμεταλλευτεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, το πρόγραμμα, στην προσπάθεια εξασφάλισης ψήφων υπέρ του υποψηφίου νομάρχη και των υποψηφίων δημάρχων του κυβερνώντος κόμματος.

Προκειμένου, δε, να δοθεί η χρονική δυνατότητα πλήρους προεκλογικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του προγράμματος - το οποίο προβλέπει την πρόσληψη, για 2 χρόνια, 2.000 ανέργων, την επιδότηση 800 ατόμων για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων και τη διενέργεια σεμιναρίων κατάρτισης, ενώ το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί από τον ΟΑΕΔ κυρίως, δηλαδή από λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, υπολογίζεται στα 13 δισ. δραχμές - φαίνεται ότι αποφασίστηκε να καθυστερήσει η έναρξη εφαρμογής του - προβλεπόταν να ξεκινήσει στα μέσα Απρίλη - για να «τρενάρει» μέχρι τις παραμονές των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ