Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προγράμματα
Γυάρος

ΥΠ, ΑΙΓΑΙΟΥ

Για πολλούς από τους 6.500 πολιτικούς κρατούμενους, που από τον Απρίλη, του 1967 βρέθηκαν σ' αυτόν το δρόμο -όπως τον περιγράφει ο συγκρατούμενός τους ηθοποιός Τζαβάλας Καρούσος- τα Γιούρα ή Γυάρος ήταν τόπος γνώριμος από τα μεταπολεμικά χρόνια του Εμφυλίου και τα κατοπινά. Κάτεργο συνώνυμο της βαρβαρότητας είχε τότε δεχτεί στα αδρά βράχια του δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανθρώπους που μόλις είχαν βγει από τη φλόγα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής. Και από τα στρατόπεδα των Γερμανών βρέθηκαν στα στρατόπεδα των Ελλήνων που τα φυλούσαν οι άνθρωποι των Γερμανών.

Το ντοκιμαντέρ - συλλογική μαρτυρία, η οποία συντίθεται από αφηγήσεις κρατούμενων της Γυάρου, αρχειακό υλικό, σημερινές εικόνες από το νησί που η πολιτεία το ανακήρυξε ως «Τόπο Ιστορικής Μνήμης», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στις 18.30 από την ΕΤ-1, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, επιμέλεια κειμένου Αγη Μαραγκουδάκη, ενώ αφηγούνται οι Βασίλης Κολοβός, Ρήγας Αξελός, Θανάσης Σκαρλίγκος. Η φωτογραφία είναι των Προκόπη Δάφνου - Ναντή Φράσνη.

Ο σκηνοθέτης θα διατρέξει τρεις δεκαετίες αρχίζοντας από τα «εγκαίνια» της ντροπής που έγιναν το 1947 μεταμορφώνοντας τη Γυάρο σε κάτεργο έως το οριστικό κλείσιμο, τον Ιούλη του 1974. Είναι ντοκιμαντέρ - μαρτυρία, μια συγκλονιστική ταινία που πρέπει όλοι μας να δούμε. Για να μην ξεχνάμε οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Οπως είπαμε κι άλλη φορά, το μοναδικό, ή μάλλον ένα από τα μοναδικά όπλα του απλού πολίτη είναι η μνήμη. Η ιστορική μνήμη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ