Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θριαμβολογίες από τον πρωθυπουργό

Για «νίκη της Δημοκρατίας» θριαμβολόγησε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο διάγγελμά του στον ελληνικό λαό για την «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», που πραγματοποίησε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρά την προσπάθεια που έκανε να πάρει πάνω του την Αριστερά, λέγοντας ότι αυτή «έχει αγώνες, έχει περγαμηνές κι έχει προσφορά στον τόπο», έκανε καθαρό ότι όλη αυτή η εκστρατεία έχει στόχο να προωθήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

«Η τρομοκρατία, είπε χαρακτηριστικά, ήταν ένα στίγμα για τη Μεταπολίτευση. Ηταν μια βαριά σκιά πάνω στην καλύτερη Δημοκρατία, που γνώρισε ο τόπος. Κάθε απόπειρα, κάθε επίθεση, κάθε δολοφονία ήταν μια βίαιη πρόκληση, μια επίθεση χωρίς πρόσωπο ενάντια στη Δημοκρατία, στους θεσμούς της και τη δημοκρατική λαϊκή θέληση. Τη Δημοκρατία αυτή που όλοι μας, απ' όλες τις πολιτικές παρατάξεις, αγωνιστήκαμε να εγκαθιδρύσουμε, να στεριώσουμε και να κρατήσουμε ισχυρή.

Σήμερα η Δημοκρατία μας, πιο ισχυρή από ποτέ, απαντά σ' αυτήν τη βίαιη πρόκληση, χωρίς να καταφύγει στη βία και την καταστολή. Απαντάμε με τη συνεπή και σταθερή εφαρμογή του νόμου. Η Δημοκρατία είναι αυτή, που πατάσσει την τρομοκρατία. Εχει τη δύναμη, έχει τη θέληση, έχει τη δυνατότητα για να απαλλαγεί από το στίγμα της τρομοκρατίας».

Ολα αυτά λέγονται τη στιγμή που υπάρχει βιομηχανία διώξεων, που πλήττει χιλιάδες εργαζομένων, αγροτών, νέων. Πρόσφατο, επίσης, είναι το φονικό χτύπημα των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων και νέων από ειδικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη συνέχεια, αφού έδωσε τα εύσημα στην αστυνομία και τον υπουργό, ζήτησε απ' όλα τα κόμματα, απ' όλα τα μέσα ενημέρωσης, από όλους τους πολίτες, να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «θα χυθεί άπλετο φως» και «θα αποκαλύψουμε όλους τους υπεύθυνους και θα λογοδοτήσουν όλοι στη Δικαιοσύνη», ενώ «οι τρομοκράτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη». Και κατέληξε: «Συνεχίζουμε με τον ίδιο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Δεν έχει νόημα η νίκη απέναντι στην τρομοκρατία, αν συνοδευτεί από έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μόνο που αυτή η έκπτωση έχει ήδη δρομολογηθεί και στη χώρα μας και διεθνώς. Με το αλώνισμα των μυστικών υπηρεσιών και την υποταγή στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» των Μπους, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε «πολύ καλό δρόμο» για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν στην Ελλάδα, βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα και πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και θέλουν τις αρχές να κατέχουν το αρχείο της «17 Ν», που θα τους οδηγήσει σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ΕΛΑ. Μάλιστα, χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι οι αρχές σύντομα θα προβούν σε ενέργειες, αφού πιστεύουν ότι έχουν πλησιάσει κοντά στο εφταμελές «επαναστατικό συμβούλιο» που συγκροτούσε τον ΕΛΑ, μετά το θάνατο του Χ. Κασίμη, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς το 1977.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, θα ζητήσει από σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις, γύρω από την προσπάθεια εξάρθρωσης της "17 Ν", που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αλλά και του συνόλου των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ