Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Κρίση στην Τουρκία με φόντο το Ιράκ

Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική Βουλή για να συζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών την 3η Νοέμβρη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τις εγκρίνει. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές πιέσεις για «συναίνεση» της Αγκυρας στην επερχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ συνεχίζονται αμείωτες, κι όπως άφησε χτες να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της συνεχιζόμενης κρίσης.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πυρετό, με το υπό διαμόρφωση σχήμα της «τρόικας» των Ισμαΐλ Τζεμ, Χουσαμετίν Οζκάν και Κεμάλ Ντερβίς να αποσπά την υποστήριξη του πρώην Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Από την άλλη, οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονταν σε υπόμνημα που φέρεται να έστειλε ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSIAD) στο στρατό, όπου φαίνεται να απευθύνει μια έμμεση πρόσκληση στο στρατό να παρέμβει στην περίπτωση που, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, όπως και λεπτομέρειες των συναντήσεων των Αμερικανών αξιωματούχων Γούλφοβιτς και Γκρόσμαν που επισκέφθηκαν αυτές τις μέρες την Τουρκία, δείχνουν στο μεταξύ ότι η αμερικανική πίεση να συμφωνήσει η Αγκυρα στη σχεδιαζόμενη και προεξοφλούμενη νέα επίθεση κατά του Ιράκ έπαιξε, και θα συνεχίσει προφανώς να παίζει, ρόλο στην εκτύλιξη της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία.

Ο Γούλφοβιτς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Μιλιέτ», έθεσε το δίλημμα στην τουρκική ηγεσία: «Αν η Τουρκία δεν εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του Σαντάμ, δε θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το μελλοντικό Ιράκ».

Και ο Κόλιν Πάουελ, ο Αμερικανός ΥπΕξ, αύξησε την πίεση: οι κίνδυνοι που προκαλεί η παρουσία του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε με νόημα, είναι «οι ίδιοι τόσο για τους γείτονες του όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ