Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Το ποτήρι ξεχείλισε

Οι αγρότες του νομού, με την παρουσία τους στο αυριανό Παμθιωτικό Συλλαλητήριο στη Λαμία στις 10.30 το πρωί, απαντούν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και σύσκεψη (αύριο στην Αλίαρτο) των αγροτών Βοιωτίας

Αγωνιστική θα είναι η απάντηση των αγροτών της Φθιώτιδας, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό του υπουργού Γεωργίας. Ετσι, μετά από σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, στο Σταυρό Λαμίας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, αποφασίστηκε Παμφθιωτικό συλλαλητήριο αγροτών, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ. στη Λαμία, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βαμβακοπαραγωγή της χώρας, «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης και δυσαρέσκειας της αγροτιάς του νομού, που δεν προτίθεται να «σταυρώσει τα χέρια».

Το κλίμα αυτό, εκφράστηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην προχτεσινή μαζική σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτών που συμμετείχαν απ' όλες τις αγροτικές περιοχές της Φθιώτιδας, αφού ακόμα αντηχούν στ' αυτιά τους οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του Γ. Δρυ, από τη Λαμία, για τιμή βαμβακιού στις 285 δρχ./κιλό. Στη σύσκεψη, επίσης, συζητήθηκε και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την επερχόμενη και λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003, με δεδομένη την αντιαγροτική της κατεύθυνση.

Η σύσκεψη των εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Φθιώτιδας:

  • επαναβεβαίωσε την εκτίμηση για τον αντιαγροτικό προσανατολισμό των μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ «που αποβλέπουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς αφ' ενός και αφ' ετέρου στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους».
  • υιοθέτησε τα αιτήματα της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας (Οκτώβρης 2001), την κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ και θέτει σαν άμεσο διεκδικητικό αίτημα την πληρωμή με 285 δραχμές το κιλό για όλη την παραγόμενη ποσότητα του βαμβακιού της περσινής περιόδου 2001-2002.

Αύριο (Παρασκευή) στις 8.30 το βράδυ, στο Δημαρχείο Αλιάρτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αγροτών, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Βοιωτίας. Στη σύσκεψη αύτη θα εξεταστούν οι αρνητικές εξελίξεις για τους βαμβακοπαραγωγούς και τη λειψυδρία που, λόγω έλλειψης έργων και υποδομών, τείνει να εξαφανίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο κωπαϊδικό κάμπο.

Η ΝΑΣ Φθιώτιδας

Σε ανακοίνωση της ΝΑΣ Φθιώτιδας σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι βαμβακοπραγωγοί, δέχονται σήμερα ένα νέο πλήγμα. Οπως τονίζεται: «αυτό που τελικά αναδεικνύεται δεν είναι η ανακολουθία ή η κοροϊδία προς τους αγρότες, του υπουργείου Γεωργίας, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποσχόταν ψευδώς ότι η τιμή του βαμβακιού θα είναι 285 δρχ./κιλό, αλλά η συνέπεια στην εφαρμογή καταστροφικών κανονισμών που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών».

Ετσι, αναφέρει η ΝΑΣ, «η συνέπεια και η συνέχεια σ' αυτήν την αντιαγροτική πολιτική φαίνεται και σήμερα, θα φανεί και μελλοντικά αφού συμφωνεί, κατ' ουσίαν, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στο 2003. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ προχωρά σ' ακόμα πιο αντιαγροτική κατεύθυνση για μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πλειοψηφία των αγροτών».

«Η ΝΑΣ - συνεχίζει - ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς και θεωρεί ότι πρέπει να παλέψει με τους αγωνιζόμενους αγρότες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής. Θεωρεί ότι δεν πρέπει η ΝΑ με τις γεωργικές υπηρεσίες της να γίνει αρωγός αυτής της πολιτικής, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει αρμοδιότητες σ' αυτές τις υπηρεσίες για την περικοπή των καλλιεργούμενων εκτάσεων, για την προώθηση, που σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα και τέλος μ' αυτό τον τρόπο η ΝΑ λειτουργεί σαν ανάχωμα στον αγώνα των αγροτών. Η ΝΑΣ αρνείται να γίνει ο εφαρμοστής της αντιαγροτικής πολιτικής, θα αποκαλύψει στους μικρομεσαίους αγρότες το στόχο αυτής της πολιτικής και θα είναι μπροστάρης στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της αγροτιάς».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «οι αγρότες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους τόσο για τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται σήμερα στο Νομ. Συμβούλιο, όσο και για αυτούς που ζητάνε την ψήφο τους και ανάλογα να φερθούν στις εκλογές του Οκτώβρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ