Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ
Και άλλο μνημόνιο συνεργασίας

Ενα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας, υπέγραψε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με την ιταλική ιδιωτική εταιρία Edison Gas, το οποίο - σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ - αφορά στην ενεργό συμμετοχή της Edison Gas στο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας. Παρόμοια μνημόνια, υπογράφονται... σωρηδόν το τελευταίο διάστημα, μεταξύ της ΔΕΠΑ και άλλων ομοειδών επιχειρήσεων όπως π.χ. της ιρανικής NIOC, της αζέρικης SOCAR, της τουρκικής BOTAS, κ.ο.κ. Το βασικό ζήτημα όλων αυτών των μνημονίων είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας προς τη Δυτική Ευρώπη, όπου είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια φυσικού αερίου, και όχι η χώρα μας, η οποία καλείται από την ΕΕ να κατασκευάζει αγωγούς ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της.

Πάλι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, με την υπογραφή του μνημονίου «ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αμφίδρομου υποβρύχιου αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, με τον οποίο η χώρα μας καθίσταται ενεργειακός κόμβος διαμεταφοράς από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη. Επίκεντρο αυτού του κόμβου θα είναι η Θεσσαλονίκη». Και ενώ ο στόχος των μελετών που θα επακολουθήσουν είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία προς τη Δυτική Ευρώπη, το γεγονός ότι ο αγωγός θα είναι αμφίδρομος, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα ποια η χρησιμότητα ενός αμφίδρομου αγωγού, όταν ανακοινώνεται ότι θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από την Ανατολή στη Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ πριν περίπου 3 χρόνια, είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής ENI για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνέδεε την Ελλάδα με την Ιταλία (προκειμένου η χώρα μας να εισαγάγει φυσικό αέριο που η ENI εισήγαγε από την Αλγερία και θα το μεταπουλούσε στη χώρα μας) οι μελέτες που έγιναν, έκριναν ότι το έργο ήταν αντιοικονομικό. Αναφορικά, τώρα, με τις ιαχές της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, αυτό μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί τον ελληνικό λαό, διότι οι αγωγοί μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών, πάντα ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ