Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παρα-«ανακριτές» των τηλε-καναλιών

Εδώ και δυο περίπου μήνες, ο κόσμος κατακλύζεται από παρα-ανακριτικές προφητείες ασχέτων ανθρώπων, που αποτελούν «γλάστρες» σε ορισμένα κανάλια, όπως και εκείνων των «συναδέλφων» που αυτοανακηρύσσονται σε ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστές, παρεμβάλλοντας, έτσι και δυσκολίες στο έργο της Δικαιοσύνης. Και, βέβαια, σπέρνοντας σύγχυση στο «φιλοθεάμον» κοινό.

Από την πλευρά αυτή, έχουν ενδιαφέρον οι νομικές παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί, πριν 80 περίπου χρόνια, (1922-23), -χρονιά που γεννήθηκα- από τον Εντμοντ Λοκάρντ, διευθυντή της Τεχνικής Αστυνομίας της Γαλλίας, (Λυών), σχετικά με τις νομικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, ανάμεσα στον ανακριτή και τον ανακρινόμενο.

Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε, στην άκρα καθαρεύουσα της εποχής, από τον τότε εφέτη Χρίστο Π. Γιώτη - έκδοση Ν. Τζάκα και Στεφ. Δελαγραμμάτικα - 1923), όπου στη σελ. 97 αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία μεταφέρουμε στην απλοελληνική:

Ετσι λοιπόν, (σ.σ. αν δεν τηρηθούν δηλαδή οι απαραίτητες προϋποθέσεις), «... Ο ένας, (ο ανακριτής), στηρίζεται στον άλλο, (τον ανακρινόμενο) και οι δυο μαζί... ανέρχονται και απόλλυνται, (χάνονται), εις τας νεφέλας»...

Τελικά, ο ανακριτής δε γνωρίζει πια, τι του είπε ο ανακρινόμενος και ο ανακρινόμενος δεν μπορεί να διακρίνει τι γνώριζε, πριν να εξεταστεί και τι εφεύρε από κοινού με τον ανακριτή. Και σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κατάθεσή του να είναι, κατά μεγάλο μέρος, προϊόν της φαντασίας ανακριτού και μάρτυρος, συνεργαζομένων.

«

Προσθετέον, έγραφε ο Εντμοντ Λοκάρντ, ότι εις τοιαύτας περιστάσεις, εκάτερος στηρίζεται επί της αυθεντίας του άλλου και ευρίσκει κατ' ευχήν να λύση τους χαλινούς εις την φαντασίαν του...».

Χρήσιμο θα ήταν να διαβάσουν το παλιό αυτό βιβλίο, οι άσχετοι «παρα-ανακριτές» ορισμένων καναλιών που καταδικάζουν, ή αθωώνουν πρώιμα και κατά φαντασίαν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ