Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέος πρόεδρος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, που όμως διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες, λόγω των πολύωρων ομιλιών γερουσιαστών και βουλευτών.

Τελικά, ο νεοφιλελεύθερος πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα συγκέντρωσε 84 ψήφους σε σύνολο 157 μελών του Κοινοβουλίου και θα είναι εκ νέου πρόεδρος για πέντε χρόνια. Αντίπαλό του στην ψηφοφορία είχε τον Εβο Μοράλες, 42 ετών, εκπρόσωπο των αγροτών και μικροκαλλιεργητών, που έκανε την έκπληξη κατά τις προεδρικές εκλογές, αφού ήταν αυτός που πέρασε στο δεύτερο γύρο και που τελικά συγκέντρωσε 43 ψήφους.

Τον εκατομμυριούχο και αμερικανοτραφή επιχειρηματία Σάντσες ντε Λοσάδα που διατέλεσε και στο παρελθόν πρόεδρος (1993-97) υποστήριξε και ο πρώην πρόεδρος Χάιμε Πας Σαμόρα. Εντούτοις, παρά τη στήριξη σύσσωμης της καθεστηκυίας τάξης της χώρας, ο νέος πρόεδρος του φτωχότερου κράτους της Νότιας Αμερικής, με πληθυσμό περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, τη μεγάλη ανεργία και την κοινωνική αναταραχή. Παράγοντες που συντέλεσαν στη συσπείρωση των δυνάμεων που αντιτίθενται στην ακολουθούμενη πολιτική κατ' επιταγήν των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο πρόσωπο του Μοράλες και τη δυναμική που εμφάνισαν κατά τις εκλογές της 30ής Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ