Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Λιτότητα στο μεταγραφικό παζάρι

Χωρίς εκπλήξεις κινήθηκε το πάρε - δώσε, με μοναδική εξαίρεση την ΑΕΚ

«Βαρέθηκαν» να παρουσιάζουν παίκτες φέτος στην ΑΕΚ, αφού σκηνές σαν αυτή του Γεωργάτου επαναλήφθηκαν άλλες 12 φορές

Sportidea

«Βαρέθηκαν» να παρουσιάζουν παίκτες φέτος στην ΑΕΚ, αφού σκηνές σαν αυτή του Γεωργάτου επαναλήφθηκαν άλλες 12 φορές
Παράλληλη με το γενικότερο κλίμα λιτότητας που επικρατεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν η φετινή μεταγραφική περίοδος στη χώρα μας για τις ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία. Το αλισβερίσι των ομάδων θεωρείται από το πιο φτωχό των τελευταίων χρόνων, αφού τα «χοντρά λεφτά» που πολλές φορές ασκόπως σκορπούσαν οι υπεύθυνοι των ομάδων, φέτος δεν υπήρξαν. Ακόμα και για την ΑΕΚ, που αποτελεί την εξαίρεση από τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες, αυτό ισχύει για τον αριθμό των παικτών που απέκτησε (13 συνολικά) και όχι για τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η σφιχτή πολιτική ήταν το χαρακτηριστικό που ακολουθήθηκε σ' αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και σαν αποτέλεσμα έχει τη μείωση των αποδοχών για τις ΠΑΕ και τα οικονομικά ανοίγματα παλαιότερων χρόνων, που έχουν δημιουργήσει «μαύρες τρύπες», ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στο φετινό... παζάρι.

Ετσι οι ομάδες προτίμησαν την ενίσχυσή τους στο έμψυχο δυναμικό με παίκτες μικρής ηλικίας και εξελίξιμους, παρά να εμπλακούν στο γνωστό μέχρι σήμερα ανταγωνισμό που οδηγούσε σε εξωφρενικά ποσά.

«Πρωταθλήτρια» η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ήταν η μόνη από τις ομάδες της Α` Εθνικής που ξεχώρισε παίρνοντας τον άτυπο τίτλο της «πρωταθλήτριας» των μεταγραφών. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Μάκης Ψωμιάδης, αν και εφάρμοσε μια οικονομική πολιτική λιτότητας, εντούτοις κατάφερε να φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια κάτι παραπάνω από μια ολόκληρη ομάδα, αποκτώντας συνολικά 13 παίκτες. Στις επιτυχίες του βέβαια συγκαταλέγεται η μεταγραφή του πιο σπουδαίου ονόματος από ελληνικής αγοράς, που ακούστηκε φέτος, του Κατσουράνη, καθώς και η απόκτηση του Γεωργάτου. Ο μουντιαλικός Κοσταρικανός Ράιτ και ο Ολλανδός πρώην αρχηγός του Αγιαξ και της Βίτεσε, Κρεκ, καλούνται να καλύψουν το κενό του Κάρλος Γκαμάρα στην άμυνα, ενώ αναγνωρισμένης αξίας θεωρούνται οι Μπορμπόκης και Ναλιτζής.

Στις επιθετικές αρετές του Ντρασένα στηρίζουν πολλά στον Ολυμπιακό

Sportidea

Στις επιθετικές αρετές του Ντρασένα στηρίζουν πολλά στον Ολυμπιακό
Αντίθετα, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός άφησε πίσω του τη γνωστή τακτική των σπουδαίων ονομάτων προχωρώντας φέτος σε μόλις δυο μεταγραφές και όχι από τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες. Αλλωστε η έλλειψη μεγάλης έδρας, καθώς και τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακατασκευή της Ριζούπολης -που θα τη χρησιμοποιεί ως έδρα- συν το σχέδιο για τη δημιουργία του σύγχρονου προπονητικού κέντρου στο Ρέντη δεν αφήνουν περιθώρια και για άλλες σπατάλες. Επένδυση πραγματοποιήθηκε στη θέση του τερματοφύλακα με την απόκτηση του Φάνη Κατεριανάκη, ενώ ο Βραζιλιάνος Ντρασένα καλείται να δώσει νέα πνοή στην επίθεση της ομάδας.

«Οποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι» λέει μια λαϊκή ρήση και μάλλον στον Παναθηναϊκό το είχαν σαν αρχή φέτος Οι «πράσινοι», που αρκετές φορές στο παρελθόν άλλα περίμεναν και άλλα τους βγήκαν (Σόουζα), φέτος προτίμησαν να ρίξουν το βάρος στην επένδυση της τεχνικής ηγεσίας, παίρνοντας το Σάντος και όλο του το τιμ, παρά στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης αποτελεί την καλύτερη λύση για τα άκρα της ομάδας, ενώ ο Ρουμάνος Λίνκαρ και ο Σαΐνιο θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από το Σάντος στο χώρο του κέντρου.

Στη Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ και Αρης με τα γνωστά χρέη που τους βασανίζουν, κινήθηκαν σε ρηχά νερά, όπως και ο τρίτος της παρέας Ηρακλής. Στο «Δικέφαλο» ποντάρουν πολλά στην επιτυχημένη τακτική του Αγγελου Αναστασιάδη να δουλεύει με νέους ταλαντούχους παίκτες, αλλά παρ' όλα αυτά είχαν και σημαντικές απώλειες όσον αφορά το θέμα της φυγής παικτών (Κατσιαμπής, Μπορμπόκης, Λουτσιάνο, Κωνσταντινίδης). Τα γνωστά διοικητικά προβλήματα του Αρη έκαναν την ομάδα τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού να μοιάζει με... εθνική οδό, όπου όλοι περνούν αλλά κανείς δε μένει, αφού συνολικά 18 παίκτες είπαν «αντίο» στους «κίτρινους» και τα προβλήματά τους. Την τελευταία στιγμή πάντως κατάφερε να κρατήσει κάπως τα προσχήματα παίρνοντας οκτώ παίκτες. Οσο για τον Ηρακλή κρατήθηκαν στον τομέα ήρθαν - έφυγαν φαίνεται να κράτησε τις ισορροπίες με τους Κατσιαμπή και Γκώνια να αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» των παικτών που ήρθαν.

Νέα πνοή στα άκρα του Παναθηναϊκού αναμένεται να δώσει ο Κωνσταντινίδης

Sportidea

Νέα πνοή στα άκρα του Παναθηναϊκού αναμένεται να δώσει ο Κωνσταντινίδης
Από κει και πέρα σε δοκιμασμένες λύσεις κατέφυγαν οι Πανιώνιος και ΟΦΗ, με τον πρώτο να μαζεύει την... παλιοπαρέα της Νέας Σμύρνης ξανά (Κοπιτσής - Λαγωνικάκης), ενώ να ενισχύεται την τελευταία στιγμή και με τον Σολάκη, που δόθηκε δανεικός από την ΑΕΚ. Στην Κρήτη έκαναν μια γερή ανανέωση διώχνοντας τους παλιούς (Διγκόζη - Νιόμπλια) αλλά και τους Σίμο, Μουνιόζ, Λογαρά.

Τη γνωστή τακτική των πολλών φθηνών ξένων παικτών ακολούθησε για άλλη μια φορά ο Ιωνικός βασιζόμενος στη γνωριμίες του προέδρου Νίκου Κανελλάκη και ευελπιστώντας κάποιοι από αυτούς να «βγουν» αξιόλογοι παίκτες. Συγκρατημένα ήταν τα πράγματα στην Ξάνθη, αλλά στη γνωστή συνταγή άγνωστων παικτών που αποδεικνύονται «λίρα εκατό» κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Στον εμπλουτισμό του δυναμικού τους με όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες προχώρησαν οι Παναχαϊκή, Ακράτητος και οι νεοφερμένοι στην Α` Εθνική Αιγάλεω, Καλλιθέα και ΠΑΣ Γιάννινα ευελπιστώντας σε ένα αξιόλογο σύνολο που θα αποφύγει τις περιπέτειες (βλέπε υποβιβασμό).

Ας δούμε αναλυτικά τον πίνακα:

ΑΕΚ: ΗΡΘΑΝ: Αραμπατζής, Γεωργάτος, Κατσουράνης, Μαϊστρέλης, Κρέεκ, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Πορτουλίδης, Πρίετο, Ράιτ, Σεντένο (Σολάκης). ΕΦΥΓΑΝ: Ζήκος, Γκαμάρα, Καραγιάννης, Κόλα, Ξενίδης, Ραμπεσατρατανά, Ρούιζ, Φερουζέμ, Τριχιάς.

Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του ΠΑΟΚ: Σαϊντίνιο και Φονφανά

Sportidea

Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του ΠΑΟΚ: Σαϊντίνιο και Φονφανά
ΑΙΓΑΛΕΩ: ΗΡΘΑΝ: Γεωργίου, Γκουντελίτσας, Εντουσέι, Λαμπρόπουλος, Σιντιμπέ, Στεφάνοφ, Τζανετής, Τρινταφύλλου, Χαραλαμπάκης, Χατζής, Χρήστου. ΕΦΥΓΑΝ: Αλόνσο, Κίτσας, Κοπιτσής, Μανουσάκης, Μπαϊκούσα, Ντε Σινιόρι, Ντιόπ, Πηλιούρας, Προβατάς, Ρίζος, Σβένσον, Ταμπάκος.

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: ΗΡΘΑΝ: Αθανασόπουλος, Αλ Σαγέντ, Γκλάουμπερ, Μπαγιαζίτ, Μπάρκογλου, Ντα Σίλβα, Περέιρα, Σάνκοβιτς, Στέχαρνικ, Τζιωρτζόπουλος. ΕΦΥΓΑΝ: Κολλιάκος, Μπορέλι, Οτο, Τάτσης, Τόγιας, Τοπούζοφ, Τουμάσης, Σέμος, Στόουτσε.

ΑΡΗΣ: ΗΡΘΑΝ: Κνόπερ, Μπασίρ, Μπράγκα, Νιρέ, Πανόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Σίμιτς, Στάντζος. ΕΦΥΓΑΝ: Αθανασόπουλος, Βαλερί, Γκίλμπερτ, Θεοδωρίδης, Ιρανίλντο, Καζαντζής, Κένεντι, Κουτσουπιάς, Κωνσταντίνου, Λιολίδης, Λουμπούτης, Μάρκος, Μπάρκογλου, Νούσιας, Τσίμπα, Σπαρί, Χαριστέας, Χριστοδούλου.

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΗΡΘΑΝ: Βρέντε, Γκώνιας, Καπετάνος, Κατσιαμπής, Μίετσελ, Μουράτι, Ξενίδης. ΕΦΥΓΑΝ: Βακουφτσής, Ράμπερτ, Κολομπούρδας, Κορμαρής.

ΙΩΝΙΚΟΣ: ΗΡΘΑΝ: Γιαχία, Γιουκάρ, Γυριχίδης, Ετορί, Καρακόλ, Καντιμοίρης, Κοψαχείλης, Κυριακίδης, Ντε Κάρμπο, Πόζιρεκ, Σαΐντ, Σενγκού, Σημηνταράκης, Φλοτό. ΕΦΥΓΑΝ: Αθανασιάδης, Βενιαμίν, Βλάχος, Γιαννουλίδης, Κακιούζης, Κουρμπέλο, Λαζάκης, Μιχαλόπουλος, Νταγκουνάκης, Ντελγκάδο, Πάβλακ, Στογιάννης, Στρακόσια, Φραντζέσκος.

Γειτονιά άλλαξε φέτος ο Τάσος Κατσιαμπής, που από την Τούμπα μετακόμισε στο Καυτατζόγλειο

Sportidea

Γειτονιά άλλαξε φέτος ο Τάσος Κατσιαμπής, που από την Τούμπα μετακόμισε στο Καυτατζόγλειο
ΚΑΛΛΙΘΕΑ: ΗΡΘΑΝ: Γκεοργκίεφ, Δάρλας, Καούνος, Κουτελιέρης, Κόλα, Κουτσουπιάς, Κυριάκος, Σιπνιέφσκι, Στρακόσια, Τάτσης, Τσαλίκης. ΕΦΥΓΑΝ: Αγγελόπουλος, Αποστόλου, Ζελενίτσας, Κλιάφας, Μακρυπίδης, Μπουγάς, Στρόμπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΗΡΘΑΝ: Κατεριανάκης, Ντρασένα. ΕΦΥΓΑΝ: Ρόμπερτς, Σηφάκης, Τζιωρτζόπουλος.

ΟΦΗ: ΗΡΘΑΝ: Αναστασιάδης, Γκίτσης, Κεφαλούκος, Πίριζα, Σολίς, Χρυσαφής. ΕΦΥΓΑΝ: Νιόμπλιας, Διγκόζης, Λογαράς, Μουνιόζ, Σάμσον, Σίμος, Τζανετής, Χαραλαμπάκης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΗΡΘΑΝ: Λίνκαρ, Π. Κωνσταντινίδης, Σαΐνιο. ΕΦΥΓΑΝ: Γιάρνι, Γκαλέτο.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: ΗΡΘΑΝ: Κέιτα, Κλάεβιτς, Κουτσοσπύρος, Μορίνι, Μουστακής, Μπονιάνι, Ογκενόφσκι, Παπαχρήστου, Σκαρμούτσος, Στοϊνοβιτς. ΕΦΥΓΑΝ: Αμπαδιωτάκης, Γκίτσης, Γυριχίδης, Κατσουράνης, Κεφαλάς, Κιούρκος, Κομίνχεζ, Κομπαγιάσι, Κωστής, Μητσιόπουλος.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: ΗΡΘΑΝ: Καντερής, Κοπιτσής, Λαγωνικάκης, Μήτρου, Παπαχρήστου, Πίντε, Σολάκης, Τίτης, Τσιώλης, Χόρκι. ΕΦΥΓΑΝ: Γκεοργκίεφ, Γκώνιας, Λουτριώτης, Μπαρμπουρούσης, Παπούλιας, Πούλος, Σακελαρίδης, Τσιμόπουλος, Τσομάκοφ.

ΠΑΟΚ: ΗΡΘΑΝ: Κοσμίνσκι, Κουκιέλκα, Λάουσεν, Μαϊντάν, Μάρκος, Σκαρντίνια, Σούσκο, Φονφανά. ΕΦΥΓΑΝ: Ζέμαν, Κατσιαμπής, Κουλιακιώτης, Κωνσταντινίδης, Λουτσιάνο, Μπορμπόκης, Παπαδόπουλος, Χατζηζήσης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: ΗΡΘΑΝ: Αθανασιάδης, Βιντόγεβιτς, Γκοβερίνος, Γκόσεφ, Γουγουτσάς, Κένεντι, Κρζνικ, Μουφ, Σακελαρίδης, Σάριτς, Σεϊτάνοφ, Συρίγος, Τελκίνσκι. ΕΦΥΓΑΝ: Ανωγιάτης, Νάγκμπε, Νιρέν, Τζανετής.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: ΗΡΘΑΝ: Αλμανίδης, Ζαΐμι, Κομιώτης, Μάγγος, Μαύρος, Μουκέας, Νταγκουνάκης, Προβίδας, Ρας, Σιδηρόπουλος. ΕΦΥΓΑΝ: Κατσαρός, Μπαγιαζίτ, Παντελίδης.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ: ΗΡΘΑΝ: Βάντσο, Ηλία, Τσιρτσιρής, Λίπα, Ραμπαριβόνι, Φρισεμπίχλερ. ΕΦΥΓΑΝ: Αντωνίου, Βιλαβέρντε, Γκάιγκερ, Καούνος, Πουρσαϊτίδης.


Ο Λαγωνικάκης επέστρεψε στον Πανιώνιο

Sportidea

Ο Λαγωνικάκης επέστρεψε στον Πανιώνιο

Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ