Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαλητής των ανταρτών και των συγκεντρώσεων

«Ημουνα και καλός τσαγκάρης», έλεγε ο μπαρμπα - Τάσος

Ο Τ. Χαλκιάς παίζει κλαρίνο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ
Ο Τ. Χαλκιάς παίζει κλαρίνο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ
«Δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια μπρος στον κατακτητή» έλεγε ο Τάσος Χαλκιάς στην «Πανηπειρωτική» (Μάης 1984).

Οταν κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ, γλένταγε τους αντάρτες, αλλά τους έραβε και τα άρβυλα. «Ημουνα και καλός τσαγκάρης. Πόδεσα λόχους ολόκληρους», μας είπε τότε ο Τ. Χαλκιάς.

Ο μπαρμπα - Τάσος λάλησε το κλαρίνο του σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αλησμόνητη ήταν η συμμετοχή του μαζί με το γιο του Λάκη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα στις 2 Οκτώβρη 1981 με κεντρικό ομιλητή το Χ. Φλωράκη. «Πήγαμαν στα Γιάννινα» μου 'λεγε αργότερα. «Λαός πολύς. Μίλησε ο Χαρίλαος. Ωραία τα 'πε. Μετά τραγούδησε ο Λάκης. Επαιξα κι εγώ το κλαρίνο».

Την άλλη μέρα, 3 Οκτώβρη 1981, ο «Ριζοσπάστης» στην πρώτη σελίδα έγραψε για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικά και ηπειρώτικα τραγούδια: «Το πλήθος παραληρεί. Κανείς δε φεύγει. Εικόνες, ατμόσφαιρα μιας μεγάλης αγωνιστικής γιορτής. Τραγουδούν μαζί με το Λ. Χαλκιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ασυγκράτητος χείμαρρος, παίρνει το μικρόφωνο. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα θα κρατήσει πολλή ώρα».

Και η συνέχεια απ' τον ίδιο το μπαρμπα - Τάσο. «Το βράδυ πήγαμε όξω, στον Αϊ - Γιώργη, να φάμε. Πλάκωσ' ο κόσμος. Πίτες, ψητά. Κάτσαμε στο τραπέζι. Απέναντί μου ήταν ο Χαρίλαος με την κυρά του. Από 'δω ο Μίκης. Από 'κει ο Λάκης».

Υπό καταρρακτώδη βροχή έπαιξε κλαρίνο στο στάδιο Καραϊσκάκη σε μια συναυλία για την Ειρήνη το 1980. Ο Αντρέας Χρονόπουλος στο βιβλίο του «Θύμησες και Σημειώσεις Τάσου Χαλκιά», γράφει: «Εβρεχε πολύ όταν ήρθε ο γιος του Τάσου Χαλκιά, ο Χρήστος, στο υπόστεγο που καθόμουν με τον αδερφό του και άλλους μουσικούς του συγκροτήματος. "Ο μπαμπάς δεν κρατιέται. Θέλει να ανέβει να παίξει", είπε προβληματισμένος στο Λάκη, ο Χρήστος... Ο τραγουδιστής Γ. Μεράτζας πήρε μια ομπρέλα και καθ' όλη τη διάρκεια που έπαιζε ο κυρ - Τάσος τον προστάτευε με αυτήν απ' τη βροχή. Εβρεχε πάρα πολύ. Κανείς δεν κουνιόταν στο στάδιο. Ολοι άκουσαν ένα μοιρολόι σε σόλο κλαρίνο. Ενα μοιρολόι συμβολικά ώριμο μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που κυνηγούν εκδηλώσεις του είδους».


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ