Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
18ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Μεγάλες προσδοκίες

Τέσσερα χρυσά και δυο χάλκινα μετάλλια η πλούσια συγκομιδή της χώρας μας στο Μόναχο

Ο «γιος του ανέμου» Κώστας Κεντέρης

Sportidea

Ο «γιος του ανέμου» Κώστας Κεντέρης
Αναμφίβολα αυτό το 18ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου θα μείνει στην ιστορία γραμμένο με ανεξίτηλα χρώματα, αφού η παρουσία της Ελλάδας ήταν άκρως εντυπωσιακή. Η συγκομιδή μεταλλίων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έτσι μέσα στον... καύσωνα του Αυγούστου είχαμε μια αγωνιστική... άνοιξη.

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Τέσσερα χρυσά μετάλλια, δυο χάλκινα και άλλα εννιά πλασαρίσματα σε τελικούς δεν είναι δα και λίγο πράγμα.

Αναμφισβήτητα αυτός που έκλεψε την παράσταση στο Μόναχο ήταν ο Κώστας Κεντέρης. Ο «γιος του ανέμου» με το εκπληκτικό 19.85 στον τελικό των 200 μέτρων άφησε άναυδο όλο τον πλανήτη. Ο Κεντέρης μέχρι να φτάσει στον τελικό κέρδισε στον πρώτο γύρο με 20.55, στον προημιτελικό 20.29 και στον ημιτελικό 20.18 πάντα πρώτος. Το παλικάρι από τη Μυτιλήνη έκανε παράλληλα το «τρεμπλ». Δηλαδή τρία χρυσά μετάλλια - σε Ολυμπιάδα, Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Στα δάχτυλα είναι μετρημένοι οι αθλητές που έχουν πετύχει τέτοιο κατόρθωμα. Τώρα ο Κεντέρης, όπως δηλώνει, βάζει πλώρη για δυο ακόμη χρυσά. Του χρόνου στο Παγκόσμιο και στην... Ιθάκη της καριέρας του, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Ας δούμε όμως και τα άλλα χρυσά παιδιά:

Η Κατερίνα Θάνου για να φτάσει στην 1η θέση των 100 μέτρων με 11.10 έκανε την παρακάτω... διαδικασία νωρίτερα. Στον προημιτελικό κέρδισε με 11.07 και στον ημιτελικό 11.05, χωρίς να αφήσει περιθώρια στις άλλες κοπέλες να την αμφισβητήσουν.

Βόγγολη και Κελεσίδου αχτύπητο δίδυμο στο δίσκο

Sportidea

Βόγγολη και Κελεσίδου αχτύπητο δίδυμο στο δίσκο
Η Μιρέλα Μανιάνι ήταν ένα από τα «σίγουρα χαρτιά» και το απέδειξε. Στον τελικό του ακοντισμού με 64,47 στη δεύτερη προσπάθειά της, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Στα προκριματικά η όμορφη αθλήτριά μας έριξε στο δεύτερο γκρουπ και προκρίθηκε με την καλύτερη επίδοση 61,09.

Πάντως η μίνι-έκπληξη ήρθε από την Κατερίνα Βόγγολη στον τελικό της δισκοβολίας. Με επίδοση 64,31 στη δεύτερη προσπάθεια, ήταν πρώτη, ενώ στον προκριματικό είχε επίσης και την καλύτερη επίδοση με 61,94. Στο ίδιο αγώνισμα είχαμε ένα ακόμη κορίτσι μας στο βάθρο. Η Τασούλα Κελεσίδου με 63,92 ήταν στην τρίτη θέση. Στον προκριματικό η ψηλόσωμη ρίπτρια είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση με 61,18.

Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και αυτή του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου. Απέναντι σε μεγάλους αθλητές της σφύρας έδειξε μεγάλη ψυχραιμία και σταθερότητα και με μια σπουδαία (την 5η) βολή στα 80,21 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Πολύ καλή παρουσία είχαμε και από τους Ιακωβάκη (5ος στα 400 εμπόδια), Τσιλακούδη (5η στον ακοντισμό), Αμπατζή (6η στο δίσκο), Πιλάτου (6η στο μήκος), από την ομάδα 4Χ400 ανδρών (στην 6η θέση), Γκαβέλα (7ος στα 100 ανδρών), Παπαγεωργίου (7η στη σφύρα), Δεβετζή (7η στο τριπλούν), Ζαλαγγίτη (8ος στο τριπλούν) και την ομάδα 4Χ100 γυναικών (8η θέση).

Επιτέλους βάθρο για τον Παπαδημητρίου

Sportidea

Επιτέλους βάθρο για τον Παπαδημητρίου
Τέλος, να συμπληρώσουμε για τους άτυχους του Μονάχου. Ο Γιώργος Θεοδωρίδης χρεώθηκε δυο άκυρες εκκινήσεις και αποβλήθηκε από τον τελικό των 100 μέτρων, όπου και είχε πιθανότητες ακόμη και για μετάλλιο. Ο Κώστας Κουκοδήμος ακυρώθηκε με τρία άκυρα άλματα στον προκριματικό του μήκους.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε από τη Νίκη Ξάνθου που δεν μπόρεσε να περάσει στον τελικό με άλμα μόλις στα 6,12. Ενα σχεδόν σίγουρο μετάλλιο έκανε... φτερά.

Η εμφάνιση λοιπόν της ελληνικής ομάδας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του αρχιπροπονητή Οδυσσέα Παπατώλη: «Πριν φύγουμε για το Μόναχο είχα πει ότι περιμένουμε τρία ή τέσσερα μετάλλια και συμμετοχή σε 15 τελικούς. Φτάσαμε τα έξι μετάλλια και στους 21 τελικούς. Νομίζω ότι πιάσαμε με το παραπάνω τους στόχους μας. Και είμαστε ευχαριστημένοι όχι μόνο από τους γνωστούς πρωταθλητές μας, αλλά και από το νέα αίμα του ελληνικού στίβου».

Ας ελπίσουμε η «άνθηση» του ελληνικού στίβου να έχει και συνέχει και να μην είναι ένα πυροτέχνημα.


Η φτεροπόδαρη Κατερίνα Θάνου

Sportidea

Η φτεροπόδαρη Κατερίνα Θάνου

Ανετη νίκη της Μανιάνι στο ακόντιο

Sportidea

Ανετη νίκη της Μανιάνι στο ακόντιο

Επιμέλεια:
Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ