Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθειες συντριβής κάθε παλαιστινιακής αντίστασης

Ερείπια αφήνουν στο πέρασμά τους τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Ερείπια αφήνουν στο πέρασμά τους τα ισραηλινά τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει ακόμα περισσότερο την επιδίωξη της συντριβής κάθε παλαιστινιακής αντίστασης έχει αποδυθεί η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, επιβάλλοντας όλο και πιο ακραία μέτρα συλλογικής τιμωρίας, συναντά όμως σημαντική αντίσταση στο εσωτερικό του Ισραήλ, όχι μόνον από το κίνημα ειρήνης αλλά και από «απροσδόκητες» κατευθύνσεις, όπως από τα όργανα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησής του.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης Σαρόν εκδηλώνονται κατ' αρχάς στο στρατιωτικό επίπεδο, με συνεχείς εισβολές, που έχουν στόχο τις εκτελέσεις ή τις συλλήψεις στελεχών ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως και τη «συλλογική τιμωρία» των συγγενών όσων Παλαιστινίων πραγματοποιούν επιθέσεις στο Ισραήλ, με κατεδαφίσεις σπιτιών και με αποφάσεις εκδίωξής τους από τις εστίες τους. Η τελευταία πρακτική, που επιχειρείται να επιβληθεί από πλευράς της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, συναντά σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό του Ισραήλ, όχι μόνον από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κίνημα ειρήνης, αλλά και από λειτουργούς της Δικαιοσύνης που επισημαίνουν πως πρόκειται για παραβίαση της ισραηλινής νομοθεσίας -πέρα από το ότι καταγγέλλεται από την παλαιστινιακή πλευρά ως έγκλημα πολέμου. Την Τρίτη δικαστήριο του Ισραήλ ανέστειλε την απόφαση βίαιης εκδίωξης δύο Παλαιστινίων αξιώνοντας «πλήρη τεκμηρίωση της ανάγκης» να γίνει κάτι τέτοιο (που παραβιάζει, ξεκάθαρα, τη Συνθήκη της Γενεύης).

Ισραηλινό τανκ φρουρεί το κενό που μένει στο μισοτελειωμένο τείχος

Associated Press

Ισραηλινό τανκ φρουρεί το κενό που μένει στο μισοτελειωμένο τείχος
Αλλά ο Σαρόν και οι περί αυτόν μοιάζουν αποφασισμένοι να οδηγήσουν τον πόλεμο και την κατοχή πολύ παραπέρα. Ηδη διοχετεύονται μέσω του ισραηλινού Τύπου πληροφορίες περί «χρηματοδότησης Παλαιστινίων από τον Σαντάμ Χουσεΐν», σε μια προσπάθεια να ταυτιστούν τα θύματα της ισραηλινής κατοχής με τον «επόμενο στόχο» της αμερικανικής εκστρατείας «κατά της τρομοκρατίας». Παράλληλα, ο Σαρόν λέει ξεκάθαρα ότι με τον Αραφάτ στην παλαιστινιακή ηγεσία «ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει», και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον Σάλαμ Φαγιάντ, τον νέο υπουργό Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος «προσπαθεί να απομακρύνει» την εξουσία από τα χέρια του Αραφάτ...

Χτες, στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στην έναρξη της δίκης του Μαρουάν Μπαργκούτι, του γενικού γραμματέα της Φατάχ, με την κατηγορία ότι «ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στη λήψη αποφάσεων που τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησαν σε δεκάδες επιθέσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες Ισραηλινοί άμαχοι και εκατοντάδες να τραυματιστούν».

Ο συνήγορος του Μπαργκούτι, Χαντέρ Σκιράτ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως το δικαστήριο στο Τελ Αβίβ δεν είναι αρμόδιο να τον δικάσει και ότι ο πελάτης του θα αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αφού ήταν πολιτικός ηγέτης μίας εξέγερσης και δεν είχε συμμετοχή στο σχεδιασμό βίαιων ενεργειών από εξτρεμιστικές οργανώσεις. Η δίκη αναμενόταν να γίνει σε πολιτικό δικαστήριο...


Ψάχνει ό,τι έχει απομείνει μέσα στα ερείπια

Associated Press

Ψάχνει ό,τι έχει απομείνει μέσα στα ερείπια

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ