Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Η ώρα των υπολογισμών και των εκτιμήσεων

Σκηνή διάσωσης από την Τσεχία

Associated Press

Σκηνή διάσωσης από την Τσεχία
Το λογαριασμό των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες καλούνται τώρα να υπολογίσουν οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Βλαντίμιρ Σπίνλα, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα στο Βερολίνο, όπου την Κυριακή θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για να εκτιμήσουν τις ανάγκες της κάθε χώρας, καθώς και για να συζητήσουν το μέγεθος της βοήθειας που αναμένεται να λάβουν από την ΕΕ. Ο Πρόντι ήδη σήμερα υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια ευρώ για την Τσεχία (ποσό βέβαια ελάχιστο σε σχέση μ' αυτό που θα χρειαστεί για να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές). Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, Λέτσεκ Μίλες και Πέτερ Μεντγκιέσι αντίστοιχα, ενδέχεται να συμμετάσχουν επίσης στη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, οι καγκελάριοι της Αυστρίας και της Γερμανίας αναμένεται να ζητήσουν από το Ρομάνο Πρόντι να επιδειχτεί από πλευράς ΕΕ ελαστικότητα σε περίπτωση που τα ελλείμματα στις δύο αυτές χώρες ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν την Πέμπτη οι δύο άντρες, το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος καθίσταται πλέον δευτερεύον.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με τη λογική της εφαρμογής των οδηγιών του Συμφώνου Σταθερότητας (που ορίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα στις χώρες της Ευρω-ζώνης δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ), που υποχρεώνει τις χώρες της Ευρω-ζώνης σε αυστηρή λιτότητα.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως είναι πρόωρο να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πλημμύρες, στην τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οσον αφορά τα μέτωπα της κακοκαιρίας, οι αρχές στη Γερμανία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ως τώρα καταστροφή στην πόλη της Δρέσδης. Η στάθμη του ποταμού Ελβα συνέχισε χτες Παρασκευή να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,2 μέτρα, γεγονός που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια επιφυλακής των 8,17 μέτρων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σε μεγάλο κίνδυνο από τα νερά βρίσκονται μνημεία της πόλης, όπως η Οπερα του Σέμπερ και έργα τέχνης που φυλάσσονται στα μουσεία της.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, υπάρχουν σημάδια ύφεσης, καθώς τα νερά του ποταμού Βτλάβα σε σχέση με την Τετάρτη έχουν υποχωρήσει περίπου 3 μέτρα. Οι πλημμύρες ωστόσο απειλούν ακόμα πόλεις και χωριά στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ ως τώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 άτομα, καθώς και τη μετακίνηση τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Στη Σλοβακία υπάρχουν ελπίδες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, καθώς ο Δούναβης αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο του την Παρασκευή υποχώρησε χωρίς να δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη από την κακοκαιρία έχει φτάσει τους 103 (59 από αυτούς στη Ρωσία και 14 στη Γερμανία).

Εξάλλου, θύματα από πλημμύρες και καταστροφές υπάρχουν και στο Μεξικό, όπου την Πέμπτη μετά από ξαφνικές καταρρακτώδεις βροχές κατέρρευσαν δύο φράγματα στις πολιτείες Ζακατέκας και Λουίς Ποτόσι, στα βόρεια της χώρας, αφήνοντας πίσω14 νεκρούς, ενώ περίπου 7.000 είναι οι πληγέντες. Θύματα από πλημμύρες αναφέρονται και στην περιοχή του Γκολεστάν στο Βορειοανατολικό Ιράν. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από υπερχείλιση ενός ποταμού τη Δευτέρα έχουν πλήξει περίπου 180 χωριά, ενώ τα θύματα -όπως αναφέρει το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων - είναι περίπου 40 (ακόμη 30 άτομα, που επέβαιναν σε λεωφορείο, αγνοούνται).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ