Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Επιστροφή στα πάτρια εδάφη...

Οι Μπάγεβιτς, Αναστασιάδης και Φοιρός επέστρεψαν στη ...βάση τους. Αφιέρωμα στους 16 προπονητές των ομάδων του πρωταθλήματος

Επιστροφή Ντούσκο στην ΑΕΚ, ο Σάντος στον Παναθηναϊκό

Sportidea

Επιστροφή Ντούσκο στην ΑΕΚ, ο Σάντος στον Παναθηναϊκό
Το καλοκαίρι που οδεύει προς το τέλος του ήταν πραγματικά... περίεργο όσον αφορά όχι στις μεταγραφές των παικτών (αυτές άλλωστε ήταν λίγες και φθηνές) αλλά στη μεγάλη επιστροφή προπονητών στα πάτριά τους εδάφη.

Αναμφίβολα την παράσταση έκλεψε το σίριαλ της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ. Ο Ντούσκο ανέλαβε το ρίσκο της επιλογής αφού το 1996 είχε φύγει ...νύχτα, γεγονός που εξόργισε τους φιλάθλους της Ενωσης. Στην επίσημη παρουσίασή του είχαν επιστρατευτεί αστυνομικές δυνάμεις ...για τον φόβο των Ιουδαίων.

Επιστροφή στα παλιά λημέρια για δυο ακόμη τεχνικούς των δυο ομάδων της Θεσσαλονίκης. Στον ΠΑΟΚ ο Αγγελος Αναστασιάδης γύρισε στην αγαπημένη του Τούμπα, ενώ ο Γιώργος Φοιρός για τρίτη φορά ήρθε να σώσει την κατάσταση στον Αρη.

Στον πρωταθλητή Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης εμπιστεύτηκε για τρίτη σεζόν τον Τάκη Λεμονή, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε «ματ» με την πρόσληψη του πετυχημένου Φερνάντο Σάντος.

Ας δούμε όμως τώρα με αλφαβητική σειρά των ομάδων τους προπονητές των 16 μονομάχων του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής, που ήδη ξεκίνησε χτες:

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ (ΑΕΚ): Μετά την πετυχημένη του πορεία στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ γύρισε στη Νέα Φιλαδέλφεια για να αποδείξει ότι η πραγματική αγάπη είναι η... επιστροφή. Είναι ο τεχνικός ηγέτης των τίτλων με επτά πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, ενώ κατάφερε να κατακτήσει τρόπαιο στον πάγκο και των τριών ομάδων όπου δούλεψε. Γεννήθηκε στο Μόσταρ στις 10 του Δεκέμβρη του 1948, έπαιξε στη Βελέζ πριν έρθει στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ. Μαζί με τον Θωμά Μαύρο δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό επιθετικό δίδυμο. Το καλοκαίρι του 1996 η φυγή του από την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό θα του προσδώσει τον τίτλο του «προδότη», όμως ο Μάκης Ψωμιάδης φέτος και παρά τις λιγοστές αντιδράσεις των οπαδών τον έφερε και πάλι στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 453 αγώνες, 296 νίκες, 90 ισοπαλίες, 67 ήττες.

Για τρίτη σεζόν με Λεμονή ο Ολυμπιακός

Sportidea

Για τρίτη σεζόν με Λεμονή ο Ολυμπιακός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ): Εχει συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχίες του «Σίτι» τα τρία τελευταία χρόνια, με φιλοδοξία να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Είναι από τους ταλαντούχους νέους τεχνικούς της χώρας μας. Γεννήθηκε στις 23 του Νοέμβρη 1953 στη Θεσσαλονίκη και έπαιξε ποδόσφαιρο στον Αρη, στη Βέροια και στην Καλαμαριά. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τον Αετό Σκύδρας, όπου έμεινε για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια δούλεψε στη Βέροια όταν η ομάδα ήταν στην Α΄ Εθνική. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 42 αγώνες, 10 νίκες, 8 ισοπαλίες, 24 ήττες.

ΦΡΑΝΣ ΑΝΤΕΛΑΡ (ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ): Ενας από τους πλέον πετυχημένους Ολλανδούς τεχνικούς θα βρεθεί στην ομάδα των Ανω Λιοσίων. Ο 41χρονος κόουτς ύστερα από δυόμισι χρόνια δουλιάς στην Ουτρέχτη έφτασε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας και εξασφάλισε ένα από τα εισιτήρια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Λίγες μέρες μετά τον τελικό με τον Αγιαξ παραιτήθηκε γιατί είχε κόντρα με τον τεχνικό διευθυντή Χάους Μπέγκερ. Εργάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΙΡΟΣ (ΑΡΗΣ): Η τρίτη επιστροφή στην τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων» μοιάζει να είναι θέμα τιμής αλλά και υποχρέωσης να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ομάδας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Γεννήθηκε στις 8 του Νοέμβρη 1953 στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε ποδόσφαιρο στον Αρη, από τους κορυφαίους αμυντικούς, και αγωνίστηκε 52 φορές με την Εθνική ομάδα. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα Γιαννιτσά το 1988 για να συνεχίσει σε Λεβαδειακό, Αρη, Λάρισα, πάλι Αρη, Ελευσίνα, Ξάνθη, Καλαμαριά και Γιάννενα, που τα οδήγησε πέρσι στην κατάκτηση του τίτλου της Β΄ Εθνικής. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 147 αγώνες, 64 νίκες, 33 ισοπαλίες, 50 ήττες.

Ο Καραγεωργίου έβγαλε την Ξάνθη στο ΟΥΕΦΑ

Sportidea

Ο Καραγεωργίου έβγαλε την Ξάνθη στο ΟΥΕΦΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ): Βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΣ μετά την αποχώρηση του Φοιρού. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και η πρεμιέρα του σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας από την αρχή της σεζόν. Η προηγούμενη εμπειρία του από Α΄ Εθνική ήταν το 1998-'99 στον Εθνικό και την επόμενη σεζόν για τρία ματς στον πάγκο του Πανηλειακού. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 10 αγώνες, 1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες.

ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ (ΗΡΑΚΛΗΣ): Ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του Γηραιού είναι έτοιμος να συνδέσει το όνομά του και από το πόστο του προπονητή. Η επιλογή του από τον Β. Μυτιληναίο προκάλεσε έκπληξη, όμως η δουλιά του στο φυτώριο του συλλόγου είχε δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε πέρσι από το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής με τη Νίκη Βόλου. Γεννήθηκε στις 8 του Ιούλη 1962 στη Λάζνιτσα της Γιουγκοσλαβίας.

ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΚΑΒΑΛΙ (ΙΩΝΙΚΟΣ): Ο Γάλλος τεχνικός έχει το δύσκολο έργο να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο από καινούριους παίκτες, που στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι. Οι πέντε γλώσσες που μιλά είναι αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα. Είναι 45 ετών, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στη Λιλ, συνέχισε στην Αχζαξιό, πέρασε από τα Αραβικά Εμιράτα ενώ η αρχή της προηγούμενης σεζόν τον βρήκε στη Ρασίγκ Παρί, όπου έμεινε έως τα μέσα. Τους τελευταίους έξι μήνες ήταν άνεργος. Για πρώτη φορά δουλεύει στην Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ): Γεννήθηκε στις 22 του Μάρτη 1962 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Πέλοπα Κιάτου, συνέχισε στην Παναχαϊκή, στον Παναθηναϊκό και σταμάτησε την καριέρα του στον Πανιώνιο. Τα πρώτα προπονητικά του βήματα τα έκανε στη Μαρκό, ακολούθησαν ο Αιολικός, η Δόξα Βύρωνα, και πάλι η Μαρκό, πριν κάνει το μεγάλο βήμα για την Παναχαϊκή και το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής το Φλεβάρη του 2001. Είναι στον πάγκο της Καλλιθέας από τον περασμένο Νοέμβρη. Θεωρείται από την ελπιδοφόρα φουρνιά νέων προπονητών. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 19 αγώνες, 9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 8 ήττες.

Ξανά στην Τούμπα ο Αναστασιάδης

Sportidea

Ξανά στην Τούμπα ο Αναστασιάδης
ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ): Η παραμονή του στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» είναι η εξαργύρωση της περσινής πολύ καλής σεζόν στην Ελλάδα, η οποία έκλεισε με την κατάκτηση του δυσκολότερου πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων. Πήρε το ρόλο του πρώτου κόουτς μετά τη φυγή του Γιάννη Μαντζουράκη και έχει ήδη στην τροπαιοθήκη του δυο πρωταθλήματα, ενώ την οδήγησε και σε δυο τελικούς Κυπέλλου χωρίς όμως να τους κατακτήσει. Γεννήθηκε στις 13 του Γενάρη 1960, έχει συνδέσει την ποδοσφαιρική του καριέρα με τον Ολυμπιακό, από όπου ξεκίνησε ουσιαστικά και η προπονητική του σταδιοδρομία. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 49 αγώνες, 37 νίκες, 8 ισοπαλίες, 4 ήττες.

ΖΝΤΕΝΕΚ ΖΚΑΖΝΙ (ΟΦΗ): Γεννήθηκε στις 9 του Αυγούστου 1957 στην Τσεχία και από βοηθός στη Σπάρτα Πράγας βρέθηκε στη θέση του πρώτου φτάνοντας στην κατάκτηση δυο πρωταθλημάτων το 1998 και 1999. Επόμενος σταθμός του ήταν η Βιτόρια Ζίτζνοφ, όπου πέρασε τρεις πετυχημένες σεζόν. Εξασφάλισε την έξοδό της στο ΟΥΕΦΑ ενώ έμεινε λίγα λεπτά μακριά από το Τσάμπιονς Λιγκ. Δουλεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ): Πέρσι η συμφωνία του με την ΑΕΚ ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του καλοκαιριού για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Πορτογάλος δικαίωσε τις προσδοκίες, οδήγησε την Ενωση στην καλύτερη σεζόν της μετά Μπάγεβιτς εποχής και οι επιτυχίες του αποτέλεσαν το διαβατήριό του για τον ΠΑΟ. Γεννήθηκε στις 10 του Οκτώβρη στη Λισαβόνα. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από την Εστορίλ, συνέχισε στην Αμαδόρα και έζησε μεγάλες στιγμές στην Πόρτο με πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς και κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, δυο κυπέλλων και δυο Σούπερ Καπ. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 26 αγώνες, 19 νίκες, 1 ισοπαλία, 6 ήττες.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟ ΓΚΟΥΕΡΙΝΙ (ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ): Στα 22 του μόλις χρόνια έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου, τραυματίστηκε και αποφάσισε να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Στα 29 του ξεκίνησε την προπονητική καριέρα στην Αγκόνα, όπου έμεινε πέντε χρόνια, με κορυφαία επιτυχία την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Συνέχισε στην Πιατσέντζα, στην Περούτζια, στην Τερνάνα και στην Κατάνια. Πέρσι δούλεψε στη Σιένα. Στα 49 του χρόνια σήμερα δοκιμάζει πρώτη φορά σε ομάδα εκτός της χώρας του.

Τρίτη επιστροφή για Φοιρό στον Αρη

Sportidea

Τρίτη επιστροφή για Φοιρό στον Αρη
ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΟΥΜΠΕΝΚΟ (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ): Ο Σλοβάκος τεχνικός ύστερα από καλή και σταθερή παρουσία στο πρωτάθλημα της χώρας του θα δοκιμάσει για πρώτη φορά να εργαστεί στο εξωτερικό. Με σταθερά βήματα ξεκίνησε η καριέρα του από μικρές ομάδες, για να ζήσει τις μεγάλες στιγμές με την Ιντερ Μπρατισλάβας. Δυο νταμπλ το 2000 και 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες ομάδες που δούλεψε παρέμεινε το λιγότερο τρία χρόνια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (ΠΑΟΚ): Γεννημένος μαχητής, έχει αποδείξει ότι τα δύσκολα του ταιριάζουν και η κατάσταση που αντιμετωπίζει στον ΠΑΟΚ είναι ακόμη μια πρόκληση για την προπονητική του καριέρα. Αλλωστε, ο «δικέφαλος» είναι η μεγάλη του αγάπη και όνειρό του είναι να τον οδηγήσει στον τίτλο. Ξεκίνησε στους πάγκους από τον Διαγόρα, συνέχισε σε Αργος, Καβάλα, Εδεσσαϊκό, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, ΠΑΟ και από τον Ιούλη επέστρεψε και πάλι στην Τούμπα. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 206 αγώνες, 97 νίκες, 44 ισοπαλίες, 65 ήττες.

ΣΟΥΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ): Είναι στην τεχνική ηγεσία των «βυσσινί» από το Μάρτη του 2000, όταν η Προοδευτική ήταν ξανά στη μεγάλη κατηγορία. Τα δυο χρόνια στη Β΄ Εθνική την κράτησε σε πρωταγωνιστικό ρόλο και πέρσι πανηγύρισε την άνοδο που είναι και η μεγαλύτερή του επιτυχία. Η καριέρα του ξεκίνησε από την Προοδευτική, όπως και η ποδοσφαιρική. Γεννήθηκε στις 19 του Ιούλη 1967 στον Πειραιά. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 11 αγώνες, 4 νίκες, 0 ισοπαλίες, 7 ήττες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ): Η πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία της Ξάνθης συνδυάστηκε με την κορυφαία στιγμή του συλλόγου. Με μικρή εμπειρία ως υπηρεσιακός προπονητής (δυο φορές) πήρε το χρίσμα από τον Χρήστο Πανόπουλο να αναλάβει από την αρχή της σεζόν, τον Ιούνη του 2001, για να την οδηγήσει στην έξοδό της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Γεννήθηκε στις 8 του Δεκέμβρη στο Ερατεινό Καβάλας και αγωνίστηκε ως παίκτης σε Καβάλα, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ξάνθη. Η πορεία του στην Α΄ Εθνική: 49 αγώνες, 19 νίκες, 8 ισοπαλίες, 22 ήττες.


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ