Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Φυσούν άνεμοι πολέμου

Ιρακινοί στρατιώτες

Associated Press

Ιρακινοί στρατιώτες
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΚΡΟΦΟΡΝΤ, Πολιτεία του ΤΕΞΑΣ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Θα επιτεθούμε στο Ιράκ και θα αφήσουμε την ιστορία να κρίνει».

Ευθύτητα; ίσως. Εκβιασμός και ωμότητα σίγουρα. Αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στους New York Times την παραμονή της μετάβασή τους στο Κρόφορντ του Τέξας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύσκεψη Κορυφής της αμερικανικής κυβέρνησης, πάντα προσφέρουν άφθονη καύσιμη ύλη για τις πολεμικές μηχανές και κυρίως απαντούν σε όσους «ανησυχούν» για τα μάτια του κόσμου, αναλογιζόμενοι το κόστος και τα οφέλη. Ο λόγος για τους Ευρωπαίους κυρίως συμμάχους που μέχρι στιγμής δείχνουν να λένε όχι, εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο ώστε να υπολογίσουν σωστά.

Εντούτοις, ο Ράμσφελντ μεταφέρει ένα μήνυμα που μπορεί ο πλανήτης να μη θέλει να ακούσει, αλλά πια δεν μπορεί να εφευρίσκει άλλοθι. Ο Ράμσφελντ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν «έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν για αποδείξεις» ότι όντως ο Σαντάμ Χουσεΐν κτίζει το χημικό και βιολογικό του οπλοστάσιο και με τον τρόπο αυτό απαντά σε ένα ακόμη επιχείρημα των «συμμάχων».

«Θυμηθείτε το πρελούδιο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» τόνισε και σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι εάν η επόμενη επίθεση κατά του δυτικού κόσμου περιλαμβάνει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα τότε η απραξία θα είναι αυτή που θα έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

«Πολεμικό συμβούλιο»

«Είναι αναπόφευκτη η επίθεση εναντίον του Ιράκ», δήλωσε και ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της επιχείρησης στο Αφγανιστάν από το Καζακστάν.

«Ο πρόεδρος έδωσε την εικόνα όταν είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια πολιτική βάση της οποίας το Ιράκ χρειάζεται αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο Φρανκς και συμπλήρωσε ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια που θα παρουσιαστούν στον Μπους, μολονότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος «σχέδια πολέμου» για τη Βαγδάτη, αλλά το κύριο θέμα της σύσκεψης είναι άλλο... «Πρόκειται για μία εφ' όλης της ύλης "ματιά" στις ανάγκες της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο Φλέισερ, σύμφωνα με το Reuters, στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί ο στρατιωτικός οπλισμός των ΗΠΑ, ζητήματα στρατηγικής και οικονομικών, καθώς και η ανάπτυξη ενός συστήματος υπεράσπισης της χώρας από ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση εναντίον της.

Με αυτή την πικρή γεύση στα χείλη η οικουμένη μάλλον με εξαιρετική ανησυχία θα περιμένει να δει τι θα κυοφορήσει η κρίσιμης σημασίας συνάντηση στο ράντσο του Αμερικανού Προέδρου στο Τέξας, μεταξύ του Μπους, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντικ Τσένι, του Ντόναλντ Ράμσφελντ, της Συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, αλλά και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Ρίτσαρντ Μάγιερς και αρκετά ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, αρμόδια επί αμυντικών ζητημάτων.

Πάντως, μολονότι το Ιράκ βρίσκεται εκτός -επίσημης τουλάχιστον- ατζέντας, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγνοηθεί σε μία σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Μπους.

Και ειδικά αφότου κατά τη χτεσινή του ενημέρωση ο Αρι Φλάισερ τόνισε για μια ακόμη φορά πως ο Τζορτζ Μπους παραμένει δεσμευμένος στην ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. «Ο χρόνος είναι στο πλευρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Καναδάς εξέφραζε με τη σειρά του σκεπτικισμό αναφορικά με ενδεχόμενο χτύπημα κατά της Βαγδάτης.

Ενταση με Σαουδική Αραβία

Παράλληλα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, τα σημάδια μιας πολεμικής προετοιμασίας πληθαίνουν, αφού οι ΗΠΑ ήδη εφοδιάζονται με τα κατάλληλα πολεμοφόδιο για την επικείμενη επίθεση. Σύμφωνα με το BBC, δύο γιγάντια φορτηγά πλοία έχουν επινοικιαστεί από την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή σύμφωνα με αναφορές του Πενταγώνου. Αλλά και η αμερικανική πολεμική αεροπορία εφοδιάζει όλες τις βάσεις της στην περιοχή του Κόλπου.

Και όλα αυτά παρά τις αντιρρήσεις κρατών-κλειδιών και πρώην συμμάχων καθώς φαίνεται στην περιοχή. Εξάλλου, η πολιτική της Ουάσινγκτον μάλλον έχει αλλάξει ειδικά απέναντι στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τους Financial Times, στα εκτενή ρεπορτάζ για το ζήτημα, εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής του αργού πετρελαίου στα 30 δολάρια, την υψηλότερη τους τελευταίους 15 μήνες, μεταφέροντας δηλώσεις αναλυτή της Rand Corporation, τονίζει ότι το Πεντάγωνο ήδη έχει ενημερώσει πως η Σαουδική Αραβία είναι ο «πυρήνας του κακού», εντείνοντας τον παροξυσμό μεταξύ της ελίτ της βασιλείας ότι έχουν δαιμονοποιηθεί στις ΗΠΑ...

Αποτέλεσμα και αγωγής θελούσης -αγωγής των συγγενών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά Σαουδαράβων αξιωματούχων- όπως σημειώνουν οι Financial Times, η υλοποίηση της απειλής και η χθεσινή ανάληψη εκ μέρους Σαουδαράβων επιχειρηματιών περίπου 200 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές τράπεζες. Γεγονός που φουντώνει τις ανησυχίες εντός των ΗΠΑ, για την πολύ σκοτεινή πλευρά αυτού του πολέμου για τους Αμερικανούς, το κόστος, σε μία στιγμή που ηοικονομία διέρχεται «διπλή ύφεση» και τα μελλούμενα δεν είναι αισιόδοξα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ