Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδρούν στην κατάργηση των τιμητικών συντάξεων

Την κατάργηση του θεσμού των τιμητικών συντάξεων των καλλιτεχνών και λογοτεχνών με το νέο σχέδιο νόμου («Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του δημοσίου και άλλες διατάξεις»), που κατέθεσε στη Βουλή κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και συζητείται στις 27 του Αυγούστου, καταγγέλλουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και τα σωματεία-μέλη της, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και η Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας. Οπως αναφέρουν, με την τροποποίηση του νόμου 2435/96, ο οποίος ουσιαστικά καταργείται, η κυβέρνηση συρρικνώνει τις τιμητικές συντάξεις και τις μετατρέπει αντικειμενικά σε συντάξεις «αρωγής» προς άπορους καλλιτέχνες. Επίσης, αποκοινωνικοποιεί το θεσμό καταργώντας την εκπροσώπηση συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών στις επιτροπές και προβλέποντας 9μελή επιτροπή διορισμένη από το ΥΠΠΟ. Τονίζουν, ακόμη, πως αποκρύπτεται το ότι υπάρχουν καλλιτεχνικοί κλάδοι παντελώς ανασφάλιστοι, ενώ συγχέονται σκόπιμα οι έννοιες «τιμητική σύνταξη» και «αρωγή». Αναφέρουν, δε, πως με το νέο νόμο επιχειρείται πλαγίως η «τακτοποίηση» ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων των καλλιτεχνών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Για μεν τους ασφαλισμένους λέει ότι πρέπει να αρκεστούν σε ό,τι το σύστημα παρέχει, χωρίς η πολιτεία να φροντίζει για την αξιοπρέπειά τους στα γηρατειά, ενώ τους ανασφάλιστους τους υποχρεώνει είτε να μείνουν ανασφάλιστοι, είτε να ενταχθούν υποχρεωτικά στην αυτασφάλιση. Ο δε θεσμός των τιμητικών συντάξεων καταργείται για όσους είναι κάτω των 45 ετών, χωρίς να λυθεί το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στην αντίληψη περί «ταμειακής» ανταποδοτικότητας, τονίζουν πως κάτι τέτοιο «αναιρεί ουσιαστικά το χαρακτήρα της ευθύνης που έχει η πολιτεία προς την τέχνη, εφόσον δεν αντιμετωπίζει δραστικά τα χρονίζοντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των καλλιτεχνών- λογοτεχνών». Αναφέρονται, επίσης, στη δεινή κατάσταση του καλλιτεχνικού-λογοτεχνικού κόσμου, καθώς οι εικαστικοί είναι παντελώς ανασφάλιστοι, οι λογοτέχνες-συγγραφείς, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες κ.ά. έχουν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ με όρους ληστρικούς και αποτρεπτικούς προς τη δημιουργία, ενώ η ανεργία που μαστίζει τους διάφορους κλάδους τούς στερεί τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. «Σε αυτό το καθεστώς», σημειώνουν, «προστέθηκαν πρόσφατα οι "νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις" που ψήφισε η κυβέρνηση, όπου χαρίζονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση που προκάλεσε η κακοδιαχείριση».

Οι καλλιτεχνικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, καθώς «ο Ν. 2435/96 είναι επαρκής για να καλύψει το θέμα των τιμητικών συντάξεων, έως ότου λυθεί το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών. Αυτό που απαιτείται είναι να υλοποιηθεί άμεσα ο 2435/96 "για τη χορήγηση των τιμητικών συντάξεων", ο οποίος παράνομα και αυθαίρετα από το 2000 δεν υλοποιείται, έχοντας θέσει πολλούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους, σε απόγνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ