Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Και τον Γ. Σερίφη εμπλέκει ο Σάββας Ξηρός

Eurokinissi

Στον απόηχο των τελευταίων ξαναζεσταμένων «αποκαλύψεων» για τα αρχεία της Στάζι και χωρίς καμία νέα εξέλιξη, εκτός από την επιστολή του φερόμενου ως αρχηγού της «17Ν» Αλ. Γιωτόπουλου στο «Βήμα» (αναλυτικά σε διπλανή στήλη) κινήθηκε ειδησεογραφικά η χτεσινή μέρα, χωρίς βεβαίως να λείψουν τα γνωστά τηλεπαράθυρα με τους γνωστούς «καλά πληροφορημένους» δημοσιογράφους και «αναλυτές».

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα», «Νέα», «Ελευθεροτυπία» και «Απογευματινή» ο Σ. Ξηρός στην απολογία του εμπλέκει τον Γ. Σερίφη στην «17Ν» και αναφέρει μάλιστα ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς στις 23/12/1975. Ο Σ. Ξηρός κατέθεσε για τον Γ. Σερίφη: «Αυτός στρατολόγησε το 1983 τον αδερφό μου Χριστόδουλο στην οργάνωση». Επίσης, προσθέτει στην απολογία του: «Οπως είχα ακούσει, ο Γιάννης Σερίφης συμμετείχε στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, στην εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς».

Για τον «Λάμπρο» (Αλ. Γιωτόπουλο) εκ των υστέρων δηλώνει πιθανόν ότι «μας εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά και οικονομικά», αφήνοντας πλέον υπόνοιες για προσωπικά οφέλη σε σχέση με τα χρήματα από τις ληστείες.

Οσο αφορά τον «Λουκά» (Δ. Κουφοντίνα) σημειώνει ότι «δεν έπαιρνε εντολές από κανένα ούτε δεχόταν εντολές. Αυτός ήταν το μυαλό της οργάνωσης στο επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτός έγραφε τις προκηρύξεις» (πιθανόν εννοεί τη δακτυλογράφησή τους). Αναφέρθηκε και στη γνωριμία του «Λουκά» το 1989 με την πρώην σύζυγό του Κική Σωτηροπούλου, λέγοντας ότι σύστησε τον Δ. Κουφοντίνα ως φίλο του και όχι ως μέλος της οργάνωσης. Μίλησε και για υποψίες της Κ. Σωτηροπούλου που όμως «δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβαινε».

Σχετικά με τα έξοδα της οργάνωσης είπε ότι σε αυτά περιλαμβάνονταν και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μελών της οργάνωσης.

Μίλησε και για τον τραυματισμό του κατά την επιχείρηση κατά του Γερμανού πρέσβη. «Τότε πρότεινα να μη μετάσχω, είπε, σε άλλα χτυπήματα διότι οι αρχές είχαν δείγμα του αίματός μου. Ωστόσο, ο "Λάμπρος" επέμενε. "Οχι" μου έλεγε, "πρέπει να συνεχίσεις δεν έχουν κανένα DNA"».

Τέλος, για την ένταξή του στη «17 Νοέμβρη» είπε ότι μυήθηκε από τον αδελφό του Χριστόδουλο, γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε να προσφέρει «από μια οργάνωση που τότε την περιέβαλε ένα μύθος», ενώ αργότερα προσπάθησε να απαγκιστρωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε να βρει μια δικαιολογία που να πείσει τον «Λουκά» (Δ. Κουφοντίνα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ