Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και... ψηφιακή σύγκλιση

Και... ψηφιακή σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποσχέθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ν. Χριστοδουλάκης και Κ. Σκανδαλίδης, επικεφαλής των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, στα οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του προγράμματος «Η Κοινωνία της Πληροφορίας».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη διαδικασία στην υπηρεσία του «εκσυγχρονισμού» της δημόσιας διοίκησης, στην υπηρεσία του συστήματος. «Η ψηφιακή σύγκλιση είναι μια διαδικασία αναπόσπαστη από τη συνολική διαδικασία της πραγματικής σύγκλισης και μπορούμε να πούμε ότι η πρόοδος που σημειώνουμε στον τομέα αυτό, αν και καθυστερημένα, είναι σημαντική», είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης.

Το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» είναι ύψος περίπου 970 δισ. δραχμών και περιλαμβάνει μια σειρά έργων για τη δικτυακή υποδομή τομέων του δημοσίου, όπως η Παιδεία και η Αυτοδιοίκησης, όπως οι Νομαρχίες. Προβλέπεται να λειτουργήσουν κοινές, ανάμεσα στα δύο υπουργεία, ομάδες παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος, με τη συμμετοχή φορέων κατασκευής πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα - σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη - είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξέλιξη του προγράμματος «Πολιτεία», το οποίο ουσιαστικά δρομολογεί τις διαδικασίες πλήρους μετατροπής της δημόσιας διοίκησης σε μηχανισμό που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (αυτό βαφτίζεται αποτελεσματικότητα), σε όφελος βέβαια του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η προκήρυξη 17 μεγάλων έργων πληροφορικής, τα οποία περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά: τη δικτυακή υποδομή φορέων της δημόσιας διοίκησης, την οργάνωση των Νομαρχιών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΤΑΧΙS, ελεγκτικά συστήματα του υπουργείου Υγείας, τα πληροφοριακά συστήματα ελεγκτικών υπηρεσιών, το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο «Police on line», η δικτυακή δηλαδή υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας, έργο το οποίο φαίνεται πως βιάζει την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται σύντομα να γίνει πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ