Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επος και αρχαίο δράμα

Ελληνες και ξένοι φιλόλογοι, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μεταφραστές και σκηνοθέτες συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο «Από το Επος στο Αρχαίο Δράμα» που διεξάγεται στο Ναύπλιο, από σήμερα μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη

«Οιδίπους επί Κολωνώ» με το «Θέατρο Τέχνης»
«Οιδίπους επί Κολωνώ» με το «Θέατρο Τέχνης»
Διοργανωτές, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνηθούν θέματα που άπτονται του συσχετισμού έπους και δράματος, λαμβανομένων υπόψη των μέχρι τώρα συμπερασμάτων της έρευνας. Οι ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση. Ο διεπιστημονικός διάλογος διεξάγεται, προσεγγίζοντας γενικά και ειδικά θέματα, όπως η επίδραση του έπους στην καταγωγή και την εξέλιξη του αρχαίου δράματος, η σχέση της επικής αφηγηματικότητας με την κλασική δραματική φόρμα, η διείσδυση της θεματολογίας του έπους στη δραματική ποίηση, η διαχείριση του μυθολογικού υλικού από τους τραγικούς ποιητές, τα ιδεολογικά, θρησκειολογικά, φιλοσοφικά και θεσμικά στοιχεία που κληροδότησε το έπος στο δράμα, τα επικά στοιχεία που ανιχνεύονται στο δραματικό είδος, αλλά και τα δραματικά που εντοπίζονται στο έπος.

Η συζήτηση περιστρέφεται ακόμη γύρω από την παραβολή των δύο ειδών στο γλωσσικό επίπεδο, την κοινωνική λειτουργία τους στις ιστορικές περιόδους, κατά τις οποίες αναπτύχθηκαν, τους ειδικότερους συσχετισμούς του έπους με τα δραματικά είδη (τραγωδία - κωμωδία), καθώς και τις παραστασιολογικές παραμέτρους στην προσέγγιση θεματολογικών και μορφικών επικών στοιχείων του αρχαίου δράματος.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν, αύριο, την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» από το «Θέατρο Τέχνης», στην Επίδαυρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ