Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτισμός» τσιμέντου και ιδιωτών

Αποψη από εκδήλωση διαμαρτυρίας (25/1/2001) για την παραχώρηση του ανεκτίμητου δημόσιου χώρου στη Ριζάρη προς χάριν του ιδιωτικού Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Αποψη από εκδήλωση διαμαρτυρίας (25/1/2001) για την παραχώρηση του ανεκτίμητου δημόσιου χώρου στη Ριζάρη προς χάριν του ιδιωτικού Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
«Ταφόπλακα» σε έναν από τους ελάχιστους, τελευταίους ελεύθερους χώρους του κέντρου της Αθήνας, το άλσος Ριζάρη, βάζει η κυβέρνηση με τη δωρεάν παραχώρησή του στο ίδρυμα Γουλανδρή για την κατασκευή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η παραχώρηση προβλέπεται σε σειρά διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες περιλαμβάνονται... στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 80 του ν/σ, λοιπόν, «παραχωρούνται δωρεάν, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο ίδρυμα "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ", με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση κτιρίου για τη λειτουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης... το δημόσιο κτήμα... και τμήμα του συνεχόμενου προς αυτό δημοσίου κτήματος... (αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών), συνολικής έκτασης 12.055 τ.μ., που βρίσκονται στην Αθήνα επί των οδών Ριζάρη - Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου...». Οι όροι της παραχώρησης είναι τυπικοί και δεν αλλάζουν την ουσία της παράδοσης ενός ακόμη ελεύθερου χώρου στο κεφάλαιο. Ούτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Γενάρη με την οποία κρινόταν ως παράνομη η παραχώρηση του άλσους από την κυβέρνηση στο ίδρυμα το 1999 δε σταμάτησε το ΥΠΠΟ. Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει ότι η απόφαση του ΣτΕ πάρθηκε «για τυπικούς λόγους που αφορούσε τη διαδικασία έκδοσης των διοικητικών πράξεων και μόνο».

Η αντιδραστική αντίληψη της κυβέρνησης για τον πολιτισμό εκφράζεται και με τη διάταξη που αφορά την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα εναποθέσει πλέον την ανάπτυξή της σε ανώνυμη εταιρία. Ετσι, το ν/σ προβλέπει ότι «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού... είναι δυνατή η ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας, με σκοπό την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της... για την αύξηση των εσόδων της και τη βελτίωση των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων».

Εκτενές είναι και το άρθρο του ν/σ που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και το οποίο παρουσιάζεται από το ΥΠΠΟ ως «εναρμόνιση» της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2001/29/ΕΚ της ΕΕ του Μάη του 2001. Το άρθρο περιλαμβάνει αλλαγές και συμπληρώσεις στο ν.2121/1993, ο οποίος πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω της κατάργησης του 2% επί των πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων. Κατάργηση που συνάντησε την καθολική αντίδραση των δημιουργών.

Στις άλλες διατάξεις περιλαμβάνεται η χωροθέτηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος, έργο που όμως δε βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου. Επίσης «λύνονται» (κατά την έκφραση του υπουργού) θέματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων, της κινηματογραφικής πολιτικής. Στην τελευταία απουσιάζει και πάλι κάθε αναφορά στην ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ωστόσο, περιλαμβάνονται κάποια οικονομικά μέτρα - κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις κινηματογραφικές αίθουσες για την προβολή ελληνικών ταινιών, με την ανάλογη, ποσοστιαία επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων. Επίσης, προβλέπεται και η «μοριοδότηση» για το βαθμό ελληνικότητας... των ελληνικών ταινιών.

Τέλος, αυξάνεται το επίδομα αρχαιολογικών ερευνών για τους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ στα 220 ευρώ, ενώ προβλέπονται αυξήσεις και στους συντηρητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κεφάλαιο «δαγκώνει» βαθιά... (2007-12-21 00:00:00.0)
Ο εξ «ιδιωτών» κίνδυνος... παραμονεύει (2005-04-26 00:00:00.0)
Με τα μυαλά... στο Μάαστριχτ (2002-12-29 00:00:00.0)
Το ΣτΕ «σώζει» το άλσος Ριζάρη (2002-01-23 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία του Αλσους Ριζάρη (2001-03-31 00:00:00.0)
"Ιδιοκτησία" της, το θεωρεί η Γουλανδρή!!! (1997-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ