Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Το ΣτΕ «σώζει» το άλσος Ριζάρη

Εκρινε παράνομη την παραχώρηση δημόσιας έκτασης στο Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή

Φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και της οικογένειας Γουλανδρή για ίδρυση μουσείου σύγχρονης τέχνης στο άλσος Ριζαρείου, βάζει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε (σε διάσκεψη) με ισχυρή πλειοψηφία ότι είναι παράνομη η απόφαση της πολιτείας για παραχώρηση το 1999 στο Ιδρυμα Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή δημόσιας έκτασης 12.055 τετραγωνικών μέτρων, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις λεωφόρους Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου και την οδό Ριζάρη.

Η απόφαση αυτή (εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευδ. Γαλανού) έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει στροφή στη μέχρι τώρα νομολογία του, κρίνοντας ότι μπορεί να ελέγχει τις πράξεις - αποφάσεις της πολιτείας για παραχώρηση ακινήτων, ως προς τη νομιμότητα του σκοπού για τον οποίο παραχωρούνται τα ακίνητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, με το νόμο 2947/2001, επικύρωσε υπουργική απόφαση για παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Η απόφαση αυτή έδινε τη χαριστική βολή για την εξαφάνιση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το άλσος Ριζαρείου είναι σημαντικός χώρος και αποτελεί «νησίδα πράσινου». Επίσης, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Ολυμπιακό Χωριό με την υπογραφή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για δωρεάν παραχώρηση της επίμαχης έκτασης στο Ιδρυμα Γουλανδρή. Το συνολικό εμβαδόν του κτίσματος μπορεί να ξεπεράσει τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ύψος, αν και καθορίζεται στα 16 μέτρα, για το 5% της κατασκευής το μέγιστο ύψος θα φτάσει τα 27 μέτρα.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων, του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, καθώς και κάτοικοι της γύρω περιοχής, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση παραχώρησης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θεωρεί ότι είναι παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση παραχώρησης του ακινήτου, γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη απόφαση της Πολεοδομίας σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό της εν λόγω έκτασης. Οσον αφορά τον ισχυρισμό του Δημοσίου και του Ιδρύματος Γουλανδρή ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραχώρησης της έκτασης κυρώθηκε μεταγενέστερα με νομοθετική διάταξη, το ΣτΕ έκρινε ότι αυτό δεν ασκεί επιρροή στην έκβαση της δίκης. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στα μέσα Φεβρουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ