Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διετή παράταση θητείας ζητούν οι νομάρχες

Ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, δηλαδή το 2004, και χωριστά από τις επικείμενες δημοτικές, ζητούν οι νομάρχες να διεξαχθούν οι νομαρχιακές εκλογές. Το σκεπτικό της πρότασης αυτής - την οποία συζήτησε και προφορικά χτες η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη - είναι η αποφυγή «της σύγχυσης που δημιουργείται στους εκλογείς από την ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών» και η δυστοκία των κομμάτων στην επιλογή υποψηφίων προσώπων.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΕΝΑΕ, υποστηρίζεται ότι είναι καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, που θέλουν τους νομάρχες να διατηρούνται ως μέλη αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά να γίνουν οι εκλογές. Στην πρόταση αυτή των νομαρχών, ο Κ. Σκανδαλίδης απάντησε αρνητικά, ωστόσο τους υποσχέθηκε να το θέσει υπόψη της Διακομματικής Επιτροπής, την Παρασκευή, και εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, θα το θέσει και στην κυβέρνηση.

Αρνητικά απάντησε ο Κ. Σκανδαλίδης και στην πρόταση των νομαρχών να έχουν τη δυνατότητα τρίτης θητείας, ενδεχόμενο άλλωστε το οποίο έχει αποκλείσει το ίδιο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης. Για το θέμα, 12 νομάρχες έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κατά τ' άλλα, τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησε και το ζήτημα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις της ΕΝΑΕ προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τη συμπλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου. Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα εξετάσει την επιστροφή στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αρμοδιοτήτων που τους είχε αφαιρέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ