Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραμένει βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο

«Χρειάζεται βελτίωση της εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας στην περιοχή της Υλίκης, αλλά και της εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου, που έχουν παρατηρηθεί σημαντικές κακοτεχνίες». Η αναγνώριση αυτή, που έκανε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ι. Τσακλίδης, έδωσε το «στίγμα» της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι οδηγοί του εθνικού οδικού δικτύου, όποτε βρέχει στη χώρα μας, αλλά και της μειωμένης οδικής ασφάλειας που επικρατεί στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει στην πρώτη θέση θυμάτων τροχαίων από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Χτες η συντονιστική διυπουργική επιτροπή του προγράμματος οδικής ασφάλειας ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των τροχαίων, των νεκρών και των τραυματιών, αλλά οι αρμόδιοι παραδέχτηκαν ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη. Το 2001 σκοτώθηκαν 1.911 άνθρωποι, τραυματίστηκαν βαριά 3.250 και ελαφρά 22.728. Πάντως, τα τροχαία εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, ο υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας, ο υφυπουργός Μεταφορών Σ. Βούγιας και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «μόνο αν βελτιωθεί η συμπεριφορά του οδηγού θα μειωθούν, ουσιαστικά, τα τροχαία». Κατά τον υπουργό, η βελτίωση της συμπεριφοράς του έχει «κυρίαρχη θέση» στην υπόθεση της μείωσης των τροχαίων, ενώ «ουσιώδεις παράγοντες» αποτελούν το οδικό δίκτυο, το όχημα και η επιτήρηση. Ανακοίνωσε ότι πέρσι καταγράφηκαν 192 λιγότεροι νεκροί, 963 λιγότεροι σοβαρά τραυματίες και 3.438 λιγότεροι ελαφρά τραυματίες σε σχέση με το 2000. Στόχος το 2002, είναι η μείωση των νεκρών, αλλά και των συνολικά παθόντων από τροχαία ατυχήματα κατά 5% σε σχέση με το 2001.

Ο Ε. Νασιώκας ανέφερε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στη μείωση των τροχαίων θα πραγματοποιηθεί με το πρόγραμμα «Εθνικό Μητρώο Τραύματος», που εφαρμόζεται πιλοτικά, τη στιγμή που πολλοί τραυματίες τροχαίων πεθαίνουν στην άσφαλτο ή καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, διότι δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για επιτόπου βοήθεια. Επίσης πολλά ασθενοφόρα είναι παλιά ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε αριθμό κλινών, αλλά και μονάδων εντατικής θεραπείας.

Ο Λ. Παπαδήμας ανέφερε ότι φέτος θα στελεχωθούν οι δημοτικές αστυνομίες 40 δήμων και θα γίνουν 1.000 προσλήψεις υπαλλήλων. Ο Χ. Πάχτας είπε ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο εκσυγχρονισμού του εθνικού δικτύου, ενώ ο Σ. Βούγιας ανέφερε ότι θα βελτιωθεί ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων με τη ...λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ