Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλληλέγγυος στους πρόσφυγες ο λαός της Πάτρας

Συλλαλητήριο έγινε χτες. Ο Δήμος Μυτιλήνης παρέχει στέγη και τροφή στους 130 που έφτασαν στο νησί το Σάββατο

Σε κοινό βηματισμό πορεύτηκαν ξένοι πρόσφυγες και Ελληνες χτες το βράδυ στην Πάτρα, στο μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην πόλη, διωγμένοι από τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Πάτρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μαζί με εκατοντάδες Κούρδους πρόσφυγες - που κρατούσαν τις δικές τους σημαίες - διαδήλωσαν μαζί, χέρι χέρι, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα: «Εργάτες του κόσμου ενωθείτε, στη "νέα τάξη" αντισταθείτε», «Τρομοκρατία και ρατσισμός, αυτή είναι η Σένγκεν κι ο εκσυγχρονισμός».

Ηταν πραγματικά μια ξεχωριστή διαδήλωση. Με πανό γραμμένα και στις δύο γλώσσες και τα συνθήματα πότε στα ελληνικά και πότε στα κουρδικά, τα οποία εναλλάσσονταν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς μα και ανυποχώρητης πάλης εναντίον του ιμπεριαλισμού.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αλέκος Αρβανιτίδης στην ομιλία του κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και με βάση το Διεθνές Δίκαιο να δώσει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες της επιθυμίας τους.

Παράλληλα, κάλεσε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να υλοποιήσουν άμεσα τις αποφάσεις που πήραν την περασμένη βδομάδα - για στέγαση των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το λόγο πήρε επίσης και ο Κούρδος πρόσφυγας Αμάτσι, που με τα λιγοστά και σπαστά ελληνικά απευθυνόμενος στον κόσμο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που προσφέρει στο δράμα των προσφύγων.

Τέλος, στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γιώργος Πετρόπουλος εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».

Στη Μυτιλήνη

Στις παλιές ποινικές φυλακές της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν οι 130 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο κι αφού πρώτα το δουλεμπορικό σκάφος που θα τους μετέφερε στην Αττική εντοπίστηκε απ' τις λιμενικές αρχές ανοιχτά του Αϊ-Στράτη. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν τρεις γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά. Ο Δήμος Μυτιλήνης, θεωρώντας ότι έπρεπε να προσφερθεί στους ανθρώπους αυτούς έστω στοιχειώδης φιλοξενία, ανέλαβε να τους μεταφέρει στο χώρο των παλιών φυλακών (έχει διαμορφωθεί σε προσωρινό κέντρο υποδοχής προσφύγων), όπου βρίσκονται δεκάδες ακόμη πρόσφυγες που έχουν φτάσει σταδιακά απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη στο νησί. Εκεί τους παρέχεται καθημερινό συσσίτιο και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ υπάρχουν κάποιοι «παλιοί» που ήδη έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία βρίσκοντας δουλιές.

Στη Μύρινα της Λήμνου, εξάλλου, συνεχίζουν να βρίσκονται οι 24 Αφγανοί πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο - πάλι ξεκινώντας απ' τα παράλια της Τουρκίας - στην περιοχή Πλάκα, στα βόρεια του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ