Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Εγκέλαδος συγκλόνισε τα Δωδεκάνησα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, δεν προκάλεσε ζημιές, αλλά έγινε αισθητός στην Κύπρο, την Τουρκία, ακόμη και στην Αίγυπτο...

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε χτες το πρωί τα Δωδεκάνησα, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 6.54' το πρωί, είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, προερχόταν από απόσταση 380 χιλιομέτρων Νοτιοανατολικά της Αθήνας, το επίκεντρό της εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Καρπάθου, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 104 χιλιόμετρα.

Το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, αλλά και το μεγάλο εστιακό του βάθος είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αισθητός όχι μόνο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, αλλά και στην Κρήτη, την Κύπρο, την Τουρκία αλλά και σε περιοχές της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καμία ζημιά δεν αναφέρθηκε στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» εξαιτίας του σεισμού, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή, έπαθε καρδιακή προσβολή ένας 47χρονος στην πόλη Κάλε της επαρχίας Αττάλειας.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση δίνει σεισμούς σε τόσο μεγάλο εστιακό βάθος, καθώς εκεί συγκλίνουν η αφρικανική πλάκα με την πλάκα του Αιγαίου. Οπως μάλιστα δήλωσε ο σεισμολόγος - ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γερ. Παπαδόπουλος η εστία του σεισμού δεν ήταν επιφανειακή, σε αντίθεση με τους σεισμούς της Πάρνηθας, της Κοζάνης και του Αιγίου, γεγονός που έχει ξεχωριστές ιδιότητες: Εγινε πάρα πολύ αισθητός προς την πλευρά του Νότου και συνήθως δε δίνει πολλούς μετασεισμούς. Επίσης παρά το μεγάλο μέγεθος δεν προκαλεί σημαντικές καταστροφές.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο χτεσινός σεισμός έγινε αφορμή για πρώτη ίσως φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να χρειαστεί να εκδώσει και δεύτερη ανακοίνωση, διορθώνοντας τα στοιχεία που είχε δώσει σε πρώτη ανακοίνωση. Ως δικαιολογία, οι ίδιοι οι σεισμολόγοι προβάλλουν την πρωινή πίεση που έγινε αφορμή να μη διαβαστούν σωστά τα στοιχεία των σεισμογράφων. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη ανακοίνωση ως μέγεθος αναφερόταν τα 5,9 Ρίχτερ, ως επίκεντρο ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κω και Αστυπάλαια και ως εστιακό βάθος τα 75 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών έδινε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 87 χιλιόμετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ