Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ο κόσμος καίγεται» και η ΓΣΕΕ ψάχνει τον ΣΕΒ

Την ώρα που η εργατική οικογένεια βογκάει κάτω από τον οδοστρωτήρα της ακρίβειας και την ακόρεστη επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών για περισσότερα κέρδη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στις 3 Σεπτέμβρη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατά την πάγια τακτική της προσφεύγει σε διάλογο..!

Με επιστολή της προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ ζητάει συνάντηση το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να «αναλάβουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της πληγής του πληθωρισμού». Χωρίς την παραμικρή αιχμή στην πολιτική της κυβέρνησης, που γεννά και τροφοδοτεί την ακρίβεια, δίχως καμία νύξη έστω στην πολιτική του ΣΕΒ και των μεγαλεμπόρων ζητά, να συζητήσει με αυτούς που δημιουργούν, αλλά και είναι οι άμεσα κερδισμένοι από την ακρίβεια.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι σε δύσκολη θέση, καθώς μόλις τρεις μήνες νωρίτερα είχε υπογράψει μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που καθηλώνει τους μισθούς κάτω από τον πληθωρισμό, μόλις, δίνοντας αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα και μισθούς 3,4% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ικανοποίηση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, γι' αυτό το ξεπούλημα, που δεν τόλμησε να βάλει ούτε ρήτρα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν πάνω από τα όρια που υπολόγιζε η κυβέρνηση, όπως και έγινε άλλωστε.

Ομως ούτε τώρα, που γίνεται εμφανές ότι οι αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κατατρώγουν το εργατικό εισόδημα, η πλειοψηφία δε φαίνεται να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Απ' αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις που διατυπώνει στην επιστολή της. «Η πρακτική των ανατιμήσεων, -υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ- εάν δεν ανακοπεί έγκαιρα με την κινητοποίηση της κοινωνίας, θα έχει με βεβαιότητα καταστρεπτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία». Οι ανατιμήσεις, λοιπόν, σύμφωνα με τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», έχουν καταστρεπτικές συνέπειες και για τους βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους που πλουτίζουν από τις ανατιμήσεις και για τους απλούς εργαζόμενους και καταναλωτές που πληρώνουν τη νύφη. Οι θύτες που κερδοσκοπούν, μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τα θύματα. Σε αυτή την περίπτωση η ΓΣΕΕ, βρίσκεται στην «ίδια γραμμή» σκέψης, με την κυβέρνηση, για την οποία «όλοι ευθύνονται» γι' αυτή την κατάσταση. Καταναλωτές και κερδοσκόποι μπαίνουν στην ίδια μοίρα.

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Οι καταναλωτές έχουν περιορισμένη δυνατότητα επιλογής και ο ελεύθερος ανταγωνισμός, που αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά των κερδοσκόπων, αδυνατεί να ισορροπήσει την κατάσταση». Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός», κοινώς η ασυδοσία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων να διαμορφώνουν τις τιμές σύμφωνα με την επιδίωξή τους για μεγαλύτερα κέρδη, αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά των κερδοσκόπων σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας. Με τέτοιες απόψεις, δεν είναι λοιπόν περίεργο που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο απορρίπτει κάθε σκέψη για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων και μέσω των «συναντήσεων», κρύβεται στη γωνία της «ταξικής συνεργασίας», για να μην την πάρουν τα σκάγια της λαϊκής αγανάκτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ