Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μεγαθήρια στο δρόμο Ολυμπιακού και ΑΕΚ

Μια αναμενόμενα δύσκολη κλήρωση ήταν αυτή για τις ελληνικές ομάδες, που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ ποδοσφαίρου. Ολυμπιακός και ΑΕΚ καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγαθήρια του ευρωπαϊκού στερεώματος στην α' φάση του θεσμού και φαινομενικά είναι μια καλή ευκαιρία για την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ. Ομως, αν μελετήσουμε πιο βαθιά τους αντιπάλους τόσο των «ερυθρολεύκων» όσο και των «κιτρινόμαυρων», τότε θα δούμε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει β' φάση με ομίλους, αλλά με αγώνες νοκ- άουτ.

Τόσο ο πειραϊκός σύλλογος όσο και η «Ενωση» πιστεύουν ότι τα πάντα θα κριθούν στο γήπεδο. Οι καλές εμφανίσεις μπορούν να φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που θα κυνηγήσουν οι δύο εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη. Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν τα όνειρα, βγαίνουν αληθινά. Η έναρξη για την ΑΕΚ στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ για τον Ολυμπιακό την επομένη.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Οι αντιδράσεις στο άκουσμα των αντιπάλων του Ολυμπιακού σίγουρα ήταν αναμενόμενες. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Μακάμπι Χάιφα είναι οι τρεις υπόλοιπες ομάδες του ΣΤ' Ομίλου. Ο Τάκης Λεμονής, εξήγησε πως ήταν λογικό να υπάρχουν τα λεγόμενα «μεγαθήρια», καθώς κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τους αντιπάλους του. Στα θετικά για τους πρωταθλητές είναι το πρόγραμμα, καθώς υποδέχεται τους Γερμανούς, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Κύπρο για την αναμέτρηση με τους Ισραηλινούς, καθώς επίσης και το γεγονός ότι τόσο η Μάντσεστερ όσο και η Λεβερκούζεν δεν είναι και στην καλύτερη περίοδό τους. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους αντιπάλους του Ολυμπιακού.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μπέκαμ και Καρεμπέ θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι

Sportidea

Μπέκαμ και Καρεμπέ θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι
Για μία ομάδα όπως η Μάντσεστερ, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι «μπέμπηδες» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έρχονται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουν τους «ερυθρόλευκους». Πέρσι, που είχαν αναμετρηθεί ξανά, οι Αγγλοι είχαν πανηγυρίσει δύο φορές τη νίκη, σπάζοντας και το ...αήττητο του ΟΑΚΑ με το 2-0 που είχαν πετύχει. Στο «Ολντ Τράφορντ» είχαν επικρατήσει με 3-0 με τρία τέρματα στα τελευταία λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόπερσι είχαν κληρωθεί με τον Παναθηναϊκό, όπου είχαν μια νίκη (3-1) και μια ισοπαλία (1-1). Στη μεταγραφική περίοδο, η Μάντσεστερ ενισχύθηκε αμυντικά με την απόκτηση του Ρίο Φέρντιναντ, ενώ ο Μπλαν ανανέωσε το συμβόλαιό του για έναν ακόμα χρόνο. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί ήταν οι παίκτες που έφυγαν από το σύλλογο, δέκα τον αριθμό χωρίς όμως αυτό να καθιστά πιο ευάλωτη την εστία της. Σε ό,τι αφορά τα αστέρια της, είναι πάρα πολλά και για το λόγο αυτό είναι και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Μερικοί από αυτούς είναι οι Μπέκαμ, Φαν Νίστελροϊ, Σόλστσκερ και οι αδελφοί Νέβιλ. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την 1η Οκτώβρη («Ολντ Τράφορντ») και 23 του ίδιου μήνα (Ριζούπολη).

Μπάγερ Λεβερκούζεν

Η ομάδα του Κλάους Τόπμελερ, κατάφερε πέρσι να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης χάρη στο πάθος που έδειξε το καλό έμψυχο δυναμικό της. Ομως, φέτος, η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, καθώς αποδυναμώθηκε και οι παίκτες που μετακόμισαν στη Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να καλύψουν το κενό των Μπάλακ και Ζε Ρομπέρτο. Ο Γιαν Σίμακ και ο Φράνκα, οι δύο νέοι της Μπάγερ, έχουν το βάρος της ευθύνης στην πλάτη τους όπως και το ...αστέρι της ομάδας, Ολιβερ Νόιβιλ αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουν καταφέρει και πολλά πράγματα. Ο γερμανικός σύλλογος πρόπερσι είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου και η «Ενωση» είχε πάρει την πρόκριση. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα μπορέσουν οι Γερμανοί να ανακάμψουν και να γυρίσουν στις επιτυχίες. Οι αγώνες απέναντι στον Ολυμπιακό είναι προγραμματισμένοι για τις 18 Σεπτεμβρίου (Ριζούπολη) και 29 Οκτώβρη («Μπάι Αρίνα»).

Μακάμπι Χάιφα

Ο Φραντσέσκο Τότι αστέρι της Ρόμα

Sportidea

Ο Φραντσέσκο Τότι αστέρι της Ρόμα
Η Μακάμπι έχει βαρύ φορτίο στις πλάτες της. Είναι η πρώτη ομάδα από το Ισραήλ που καταφέρνει να περάσει στη φάση των ομίλων και αυτό είναι κάτι που λογικά θα τους φορτώσει με άγχος. Οι παίκτες του Ιτζάκ Σουμ απέκλεισαν τη Στουρμ Γκρατς, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη και τώρα θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την τελευταία θέση του ΣΤ΄ Ομίλου. Λίγες ώρες πριν την κλήρωση οι διοικούντες του συλλόγου, ενημέρωσαν την ΟΥΕΦΑ πως έδρα της θα είναι το ΓΣΠ της Λευκωσίας. Ο Ιτζάκ Σουμ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, παίρνοντας τη θέση του Αβραάμ Γκραντ. Στη μεταγραφική περίοδο ενισχύθηκε σημαντικά και στις πρώτες αγωνιστικές δείχνει το καλό αγωνιστικό της πρόσωπο. Τα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό θα γίνουν στις 24 Σεπτέμβρη (Ριζούπολη) και στις 13 Νοέμβρη (ΓΣΠ).

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

Σαφώς πιο δύσκολο είναι το έργο της ΑΕΚ για την α' φάση της διοργάνωσης. Οι «κιτρινόμαυροι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς κληρώθηκαν με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και την Γκενκ στον Γ' Ομιλο. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός τόνισε με νόημα ότι η ομάδα του δε θα σηκώσει τα χέρια ψηλά στους αντιπάλους της και επισήμανε πως η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που πρέπει. Στα αρνητικά είναι και το πρόγραμμά της με μόνο ελαφρυντικό την έναρξη όπου αντιμετωπίζει τους Βέλγους, εκτός όμως έδρας. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους αντιπάλους της ΑΕΚ.

Ρεάλ Μαδρίτης

Ομάδα με ένα μόνο στόχο σε Ισπανία και Ευρώπη είναι η Ρεάλ. Την κατάκτηση όλων των τροπαίων. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους Ιβηρες, καθώς κατέκτησαν το Σούπερ Καπ της «Γηραιάς Ηπείρου». Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πραγματικά πονοκεφαλιάζει καθώς έχει δύο ισάξιες ενδεκάδες με ονόματα που πολλοί άλλοι σύλλογοι βλέπουν μόνο σε οράματα. Ονόματα όπως ο Ρονάλντο, ο Ζιντάν, ο Φίγκο, ο Μοριέντες, ο Ρομπέρτο Κάρλος και ο Κασίγιας είναι μερικά από αυτά που πρωταγωνιστούν στα γήπεδα, όπου αγωνίζονται και που θα επισκεφτούν τη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα το «Νίκος Γκούμας», για να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντι στην ΑΕΚ. Μέσα στα πλάνα του Ντελ Μπόσκε δεν ήταν οι Σάβιο, Γκέρεμι, Καράνκα Μπενίτο και Μπάλιτς που δόθηκαν δανεικοί σε διάφορες ομάδες της Ευρώπης. Η Ρεάλ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν απέναντι στον Ολυμπιακό και πέρσι απέναντι στον Παναθηναϊκό, όπου και έφτασε αργότερα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη αναμέτρηση με την «Ενωση» θα διεξαχτεί στις 2 Οκτώβρη («Νίκος Γκούμας»), ενώ η δεύτερη στις 22 του ίδιου μήνα στο θρυλικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Ρόμα

Ο ηγέτης της Ρεάλ Ζινεντίν Ζιντάν

Sportidea

Ο ηγέτης της Ρεάλ Ζινεντίν Ζιντάν
Με τον Φάμπιο Καπέλο στην τεχνική ηγεσία, η Ρόμα ευελπιστεί να φτάσει όσο ψηλότερα είναι δυνατόν. Οι Ιταλοί, με την κρίση που έχει πλήξει τις ομάδες τους, θέλουν να αποτελέσουν την εξαίρεση και η κλήρωση τους αυτή ίσως τους βοηθήσει αρκετά να πετύχουν το στόχο τους. Με τον Φραντσέσκο Τότι στις τάξεις της, θέλει να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού όπως ακριβώς και πέρσι. Οι «τζιαλορόσι» πέρασαν στους Ομίλους χάρη στη δεύτερη θέση που κατέκτησαν στο Καμπιονάτο, πίσω από τη Γιουβέντους. Στη μεταγραφική περίοδο που πέρασε, η Ρόμα ενέταξε στο ρόστερ της τον Ελληνα Τραϊανό Δέλλα από την Περούτζια, καθώς και τους Γκουαρδιόλα, Σαντόρ και Πανούτσι. Αντίθετα, οι αποχωρήσεις από το «Ολύμπικο» δεν έχουν στοιχίσει ακόμα στους Ιταλούς. Οι αναμετρήσεις απέναντι στην ΑΕΚ θα γίνουν στις 25 Σεπτέμβρη («Νίκος Γκούμας») και στις 12 Νοέμβρη («Ολύμπικο»).

Ρασίνγκ Γκενκ

Οι πρωταθλητές Βελγίου τίθενται αντιμέτωποι της ΑΕΚ. Μια ομάδα με μικρή ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ιδρύθηκε μόλις πριν από 14 χρόνια, ύστερα από την ένωση των Βίντερσλαγκ και Βάτερσχαϊ, θέλει να κάνει μια ακόμα έκπληξη και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Με τον Σεφ Βεργκόσεν στην τεχνική ηγεσία, η Γκενκ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας της για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Στις τάξεις της έχει έναν πληθωρικό επιθετικό, που έχει προσφέρει αρκετά στην ομάδα του, τον Γουέσλεϊ Σονκ, ενώ απέκτησε και τον Σουζούκι, που αναμένεται να φορτωθεί μαζί με τον παραπάνω την επιθετική αιχμή της ομάδας. Η πρώτη της εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ θα είναι στις 17 Σεπτέμβρη στο νέο της γήπεδο, το «Φένιξ Στάντιον», ενώ η δεύτερη στις 30 Οκτώβρη («Νίκος Γκούμας»).


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ