Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραμένουν συνέπειες ως αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τρία χρόνια μετά επιβεβαιώνεται ότι οι θάνατοι, οι νεκροί, οι τραυματίες δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός σεισμού αλλά το φυσικό αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που αντί το τεράστιο έργο υποδομής της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πραγματοποιεί έργα με προτεραιότητες και σχεδιασμούς που ικανοποιούν τα κέρδη και όχι το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, οι οποίοι γίνονται θύματα σ' αυτά. Είναι επιτακτικά αναγκαία η καταδίκη και η εναντίωση στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική».

Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αθήνα στις 7 του Σεπτέμβρη 1999.

«Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς της 7/9/1999 - επισημαίνει το ΚΚΕ - εκατοντάδες οικογένειες, οι πιο αναξιοπαθούσες στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά, ακατάλληλα για χρήση σπίτια, με τεράστιο κόστος για υποφερτή διαμονή.

Χιλιάδες πληγέντες παρακάμπτουν τις διαδικασίες που, ουσιαστικά, εμποδίζουν την έκδοση αδειών επισκευής. Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις και ακόμη λιγότερες οι άδειες και οι απορροφήσεις δανείων για επισκευές και ανακατασκευές. Προχώρησαν στην επισκευή των ακινήτων τους, συχνά μέσα από τα πλοκάμια των επιτήδειων της "ελεύθερης αγοράς", χωρίς μελέτη και χωρίς έλεγχο.

Τρία χρόνια μετά αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε με μέτρα αποσπασματικά, μίζερα και, τελικά, επικίνδυνα για τη ζωή των κατοίκων. Ψίχουλα οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Μηδαμινά τα χρήματα για τις επισκευές και ανακατασκευές, διαδικασίες χρονοβόρες.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη και θα είναι ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα, σε νέο σεισμό, σ' αυτά τα κτίρια και στα κτίρια που κατοικούνται χωρίς επισκευή ή χωρίς έλεγχό της, αλλά και γενικότερα, αφού η κυβέρνηση αντί να επιβάλει τη θωράκιση των πληγέντων κτιρίων καθόρισε την επισκευή τους, με την επαναφορά στην κατάσταση που ήταν πριν τους σεισμούς, δηλαδή στην κατάσταση με την οποία έπαθαν τις καταστροφές.

Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Επιβάλλεται στους εργαζόμενους ένα πρόσθετο χαράτσι για την ασφάλιση της κατοικίας τους. Το κράτος αποποιείται την ευθύνη του για την προστασία της κατοικίας. Εμπορευματοποιείται παραπέρα το κύκλωμα σχεδιασμού, μελέτης, παραγωγής και προστασίας της κατοικίας. Δημιουργείται ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, των ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών εταιριών, με την προωθούμενη υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων».

Κανένα ουσιαστικό μέτρο

«Τρία χρόνια - τονίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΚΚΕ - δε στάθηκαν αρκετά για την κυβέρνηση, για να προωθηθούν αλλά ούτε να δρομολογηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για στοιχειώδη προστασία από τους σεισμούς. Για την κάλυψη του τεράστιου και επικίνδυνου κενού των κανονισμών και προδιαγραφών, για τη μελέτη και κατασκευή ιδιαίτερα των ιδιωτικών έργων, την έκδοση αδειών, τον έλεγχο και την επίβλεψή τους, τις προδιαγραφές και την ποιότητα των υλικών και το κόστος τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στον έλεγχο και θωράκιση όλων των χώρων μαζικής συγκέντρωσης (Νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, εργοστάσια, φροντιστήρια, χώροι διασκέδασης της νεολαίας). Δεν έλαβε κανένα μέτρο ούτε γι' αυτά που επισκευάστηκαν χωρίς έλεγχο.

Καρκινοβατούν η καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας, η μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων κατά προτεραιότητα περιοχών και η επιβολή νέων όρων και περιορισμών δόμησης.

Οι ελεύθεροι χώροι, και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ