Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επιστήμη υποκλίθηκε στην τέχνη του

 

Ο Ζυλ Ντασσέν στην προχτεσινή αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα
Ο Ζυλ Ντασσέν στην προχτεσινή αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα
Με αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τίμησε(προχτές το βράδυ) το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον μεγάλο σκηνοθέτη, «φιλέλληνα και Ελληνα» Ζυλ Ντασσέν, με μια φορτισμένη, συγκινησιακά, τελετή στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο εν τέλει τιμά τον εαυτό του», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Βάλτερ Πούχνερ, αφού πρώτα παρουσίασε ένα εκτενές βιογραφικό του τιμώμενου. Ο Β. Πούχνερ αναφέρθηκε και στη συνέχιση από τον σκηνοθέτη των προσπαθειών της συντρόφου του Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, για να προσθέσει ότι, με την αναγόρευση αυτή, το Πανεπιστήμιο «τιμά ένα ίνδαλμα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και στο πρόσωπό του «ένα επιστημονικό ίδρυμα τιμά τους καλλιτέχνες, η επιστήμη υποκλίνεται στην τέχνη».

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος υπογράμμισε τη «συμβολή, το έργο και την προσωπικότητα του πρωτοπόρου Ντασσέν, του ανθρώπου που συγκίνησε τους Ελληνες με την αγάπη του για την Ελλάδα».

Στη σημαντική προσφορά του Ντασσέν και στο ελληνικό θέατρο, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, χαρακτηρίζοντας τον τιμώμενο ως «λάτρη της έμμεσης ποίησης, που αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, όπως κάθε μεγάλη ποίηση».

Ο Ζυλ Ντασσέν, στην αντιφώνησή του, αφιέρωσε την τιμή που του έγινε σε όλους τους Ελληνες και ξένους ηθοποιούς, που δούλεψαν μαζί του και μίλησε για τη μαγεία της τέχνης του, σημειώνοντας πως «το θέατρο είναι τα πάντα».

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ