Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναστήλωση του θεάτρου του Διονύσου

Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπου γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες
Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπου γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες
Με μικρά και προσεκτικά βήματα συνεχίζεται η αναστήλωση στο αρχαίο θέατρο Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη, στο οποίο γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες. Ηδη αποκαταστάθηκε το ανάλημμα της ανατολικής παρόδου και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποκατάσταση και της δυτικής παρόδου.

Επίσης, ετοιμάζεται η μελέτη για την αποκατάσταση δύο κερκίδων, η οποία, αν εγκριθεί, ίσως αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο βήμα ανάδειξης του μνημείου και πιθανής χρήσης του. Οι υπεύθυνοι της αναστήλωσης (αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες), εκτιμούν ότι οι αναγκαίες εργασίες για μια ουσιαστική αναστήλωσή του θεάτρου -θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας- θα διαρκέσει χρόνια. Ωστόσο... το 2004 ίσως θα είναι πιο ευκρινής η μορφή του. Τα ίχνη της πρώτης μορφής του θεάτρου (5ο αι. π.Χ.) δεν έχουν διασωθεί, αφού η σημερινή του εικόνα οφείλεται σε κατασκευές του 4ου αι. π.Χ. Ωστόσο, σώζονται απομεινάρια από το ιερό του θεού Διόνυσου.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και τη μελέτη δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο του Πειραιά, στο χώρο μεταξύ των οδών Ομηρίδου, Σκυλίτση, Πύλης, Διστόμου και Ευριπίδου, όπου υπάρχουν εμφανή αρχαία. Συγκεκριμένα οι δύο πύλες (5ου π.Χ. αι.) στις οποίες κατέληγαν τα Μακρά Τείχη και το τείχος που τις ενώνει. Ο χώρος κηρύχτηκε αρχαιολογικός το 2000. Η μελέτη προβλέπει απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις των κτιρίων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο και ανασκαφές στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν να αποκαλύψουν ακόμη το προτείχισμα και την τάφρο. Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος διασχίζεται από τη λεωφόρο 34ου Συντάγματος, το πάρκο θα ενοποιηθεί υπόγεια.

Η εσωτερική πλευρά των τειχών θα διαμορφωθεί, έτσι ώστε να παραπέμπει σε πόλη, δομημένη με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και η εξωτερική θα παραπέμπει σε εξοχή. Το πάρκο θα είναι έτοιμο το ...2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ