Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Η ψήφος είναι μυστική»

Ενας ανυποψίαστος στρατιώτης ξυπνάει για τη βάρδιά του σ' ένα ερημικό παραθαλάσσιο φυλάκιο, χωρίς να υποψιάζεται ότι αυτή η μέρα θα είναι τελείως διαφορετική.

Μπορεί να μην έχει ιδέα, αλλά είναι μέρα εκλογών και μια κάλπη ρίχνεται με αλεξίπτωτο, ενώ μια γυναίκα φτάνει με βάρκα στην ακτή. Προς μεγάλη έκπληξη του στρατιώτη η γυναίκα είναι η κυβερνητική υπάλληλος που θα διεξάγει την ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, μια σειρά από εκπλήξεις τους περιμένουν, καθώς η μια παράξενη συνάντηση ακολουθεί την άλλη.

Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μια μέρα, ειδικά όταν δυο αντίθετοι χαρακτήρες έλκονται. Απόψεις μπορούν ν' αλλάξουν και αντιστάσεις να διαλυθούν. Μέχρι το ηλιοβασίλεμα, οι ιδεαλιστικές απόψεις μιας γυναίκας μπορεί να προσγειωθούν απότομα και ένας μοναχικός άντρας να αποκαλύψει ότι μια ψηφοφορία μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα απ' όσα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Αν και η σκηνοθεσία δεν είναι τόσο καλή και η ροή της ταινίας έχει κάποιες δυσκολίες, το «Η ψήφος είναι μυστική» έχει μια λεπτή αίσθηση του γέλιου και στο τέλος σού αφήνει μια γλυκιά γεύση.

Ο Μπαμπάκ Παγιαμί έχει το θάρρος της γνώμης του και μόνον αυτός ο λόγος τον κάνει άψογο δημιουργό.

Η ταινία έχει πολλά επίπεδα νοήματος σε μια χώρα διψασμένη για δημοκρατία, όπως το Ιράν, ο Παγιαμί προβάλλει την ψήφο σαν ένα δώρο εξ ουρανού.

Η ταινία δηλώνει τις απόψεις της για μια σειρά από πολιτικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα αφήνει τον θεατή να κρίνει μόνος του.

«Η ψευδαίσθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας μπορεί να είναι θεωρητικά το ίδιο επικίνδυνη για μια κοινωνία όσο και ο δικτατορικός αυταρχισμός».

«Secret Ballot». Κοινωνική περιπέτεια ιρανικής παραγωγής 2001. Σκην.: Μπαμπάκ Παγιαμί. Με τους: Νασίμι Αμπντι - Σάιρους Αμπ - Γιουσέφ Χαμπασί - Φάροκ Σοτζάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ