Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΒΙΟΚΕΡΑΛ»
«Κίνδυνος - θάνατος»!

Επικίνδυνο τοξικό υλικό χρησιμοποιεί βιομηχανία στη Λάρισα, διακυβεύοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και μολύνοντας το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής

Ακρως επικίνδυνη για τη ζωή 140 εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι μια τοξική ουσία, σε στερεά μορφή, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών, στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας - Συκουρίου. Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν από αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για τοξικό δηλητήριο, η χρησιμοποίηση του οποίου ενέχει πολλούς και διαφόρους κινδύνους. Παρ' όλα αυτά ο επιχειρηματίας το χρησιμοποιεί - είναι πιο φτηνό από άλλα κι έτσι μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει τα κέρδη της επιχείρησής του - αδιαφορώντας αν μ' αυτό τον τρόπο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο εργοστάσιο και των κατοίκων της περιοχής, ιδιαιτέρως του γειτονικού χωριού που είναι το Ομορφοχώρι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική πληροφοριακή έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο επιχειρηματίας εισάγει, μέσω άλλης εταιρίας, από την Αλβανία μεγάλες ποσότητες οπτανθράκων πετρελαίου, σε μορφή κοκ, που τις χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη στους φούρνους της βιομηχανίας.

Το υλικό αυτό εντοπίστηκε ύστερα από έλεγχο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και στη συνέχεια στάλθηκε δείγμα του για χημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), όπου διαπιστώθηκε η επικινδυνότητά του. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, βανάδιο, νικέλιο, σίδηρο, χαλκό και χρώμιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υγεία, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και καρκίνο.

Οπως αναφέρεται στην προαναφερόμενη έκθεση του ΣΔΟΕ, μόνο από τις 26 Μάρτη του 2002 μέχρι και τις 31 Ιούλη η επιχείρηση εισήγαγε πάνω από 11 τόνους αυτού επικίνδυνου υλικού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου που έγινε, ρωτήθηκε ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Φίλιππος Σαπουνάς, γιατί χρησιμοποιεί για καύσιμη ύλη στους φούρνους της βιομηχανίας το παραπάνω υλικό και η απάντηση που πήραν ήταν ότι «είναι μία καινούρια τεχνογνωσία και ότι μέρος του προϊόντος κοκ - σε σκόνη - το αναμειγνύει με την πρώτη ύλη (χώμα) για την ποιότητα των τούβλων».

Από τον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι το διοχετεύει στους φούρνους για την καύση και το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το μαζούτ ή φυσικό αέριο.

Ν' αλλάξει υλικό

Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της Λάρισας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί το πρόβλημα να βγήκε στο φως της δημοσιότητας για ανταγωνιστικούς λόγους, η χρησιμοποίηση της τοξικής ουσίας στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα τόσο σε βάρος των 140 εργαζομένων, που καθημερινά εισπνέουν το τοξικό δηλητήριο και μαυρίζουν τα σωθικά τους, όσο και σε βάρος της υγείας των κατοίκων της γύρω περιοχής και του περιβάλλοντος.

Το περίεργο, βεβαίως, είναι ότι, ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Βιομηχανίας) και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας - Περιβάλλοντος, δεν έχουν ληφθεί τ' απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Κι όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η λύση είναι να αναγκαστεί ο επιχειρηματίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό το επικίνδυνο υλικό - στη θέση του να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ή άλλο υλικό που δεν προκαλεί κινδύνους - και να λάβει κι όλα τα άλλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ