Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
AKTH ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η κρίση παίρνει «περιφερειακές» διαστάσεις...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Περιπλέκεται η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστού απ' τις 19 του μήνα, οπότε εκδηλώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και στασιαστές ενόπλους.

Αίσθηση χτες προκάλεσε η συμφωνία εκεχειρίας που πέτυχε ο στρατηγός Ζαν Πιερ Κελς, διοικητής των (περίπου 800) Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται απ' την Κυριακή στην Ακτή Ελεφαντοστού, με τους... ένοπλους στασιαστές της πόλης Μπουάκε. Οι ένοπλοι στασιαστές, μάλιστα, ανακοίνωσαν πως η εκεχειρία «ισχύει» μόνον για να απομακρύνουν «οι φίλοι Γάλλοι» περίπου 800 Γάλλους, Αμερικανούς και άλλους δυτικούς υπηκόους, «και όχι για τις εχθρικές δυνάμεις»... Η απάντηση του υπουργού Αμυνας της Ακτής του Ελεφαντοστού, Μόια Κουάσι, δεν άργησε να έρθει, καθώς κήρυξε τις πόλεις προπύργια των ενόπλων στασιαστών, Μπουάκε και Κορχόγκο ως «ζώνες πολέμου» ενώ διαμήνυσε με νόημα πως «όσοι φέρουν οπλισμό θα θεωρούνται εχθροί του κράτους και θα αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι».

Ρόλο σ' αυτή την επικίνδυνη κρίση παίζουν πλέον, εκτός απ' τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η Νιγηρία και η Γκάνα.

Χτες, η Νιγηρία έστειλε στο Αμπιτζάν τρία μαχητικά τζετ τύπου Αλφα και κάπου 60 στρατιώτες σε φάση «επαγρύπνησης», για να «βοηθήσουν» την κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η Γκάνα έδειξε παρόμοια προθυμία, στέλνοντας μια δική της μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, για να «βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στην Ακτή Ελεφαντοστού», παρέχοντας παράλληλα λιμάνια της στους Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου οι τελευταίοι να αντεπεξέλθουν, σε πρώτη φάση, στην «αποστολή διάσωσης» των ξένων υπηκόων...

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται, ως επί το πλείστον, στην κεντρική πόλη Μπουάκε και στη βόρεια πόλη Κορχόγκο (όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις των ενόπλων στασιαστών). Μόνον στο Μπουάκε οι συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων...

Τέλος, εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού επέκριναν την κυβέρνηση και το στρατό της Ακτής Ελεφαντοστού για την οργανωμένη εκστρατεία εμπρησμού -προ λίγων ημερών- παραγκουπόλεων Δυτικοαφρικανών μεταναστών εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις οικτρές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανέστιων που περιφέρονται με τις οικογένειές τους απροστάτευτοι στις ζώνες των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ