Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρώτος έσπευσε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος

Πριν ακόμα ο νέος προϋπολογισμός παρουσιαστεί αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε πρώτος - πρώτος να τον στηρίξει. Σε δήλωσή του - με πολλά στρογγυλέματα και ήξεις αφήξεις - προδιαγράφει ουσιαστικά την αποδοχή και του προϋπολογισμού του 2003, που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων ετών.

O Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστηρίζει ότι «οι βασικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού κρίνονται θετικές στο μέτρο που ενισχύουν τα χαμηλά εισοδήματα...», όταν και αυτός ο προϋπολογισμός συνεχίζει την αναδιανομή υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και αυξάνει τους έμμεσους φόρους, που πλήττουν πρώτα και κύρια τα χαμηλά εισοδήματα. Και όταν επαναλαμβάνει μια εισοδηματική πολιτική που κινείται στο 2-2,5%, ενώ η ακρίβεια, η κερδοσκοπία και οι αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης ροκανίζουν τα εργατικά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κρίνει θετικό τον προϋπολογισμό, όταν με αυτόν συνεχίζεται η μείωση των κοινωνικών δαπανών και την ίδια στιγμή η ξέφρενη κούρσα των ιδιωτικοποιήσεων αναγκάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υγεία, παιδεία και άλλες «κοινωνικές» υπηρεσίες.

Χαρακτηρίζει «δείγμα γραφής» και τα κονδύλια που δίνονται για την κοινωνική ασφάλιση. Αλλά το μόνο «δείγμα» που διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, είναι αυτό της ανοιχτής πρόκλησης, όταν είναι γνωστό ότι με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο το ΙΚΑ, αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων οδηγούνται στην οικονομική ασφυξία, τα χρέη του κράτους προς το σύστημα παραγράφονται οριστικά, η κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιείται, τα όποια αποθεματικά έχουν απομείνει σπρώχνονται στο τζογάρισμα και οι συντάξεις μένουν τουλάχιστον καθηλωμένες.

Βέβαια, την ίδια στιγμή κλείνοντας πονηρά το μάτι προς τους εργαζόμενους και με μπόλικη δόση λαϊκισμού, δεν παραλείπει να προσθέσει ότι «ο προϋπολογισμός δεν κλείνει την ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων...», ίσως γιατί ο ίδιος καταλαβαίνει ότι πολύ το τράβηξε το φιλοκυβερνητικό εγκώμιο. Ομως τέτοιου είδους «υποσημειώσεις» γράφονται μόνο για τους ανυποψίαστους. Και τέτοιοι όσο η κυβερνητική πολιτική σαρώνει σαν λαίλαπα το εργατικό εισόδημα λιγοστεύουν. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε και για το 2003 ενισχύει και παγιώνει τις «κοινωνικές ανισότητες», εξασφαλίζοντας την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ