Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργία σε δύσκολες συνθήκες

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Εξήντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας κλείνει το 2003 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο κυριότερος συμφωνικός φορέας της χώρας μας, που ως νεοσύστατη ορχήστρα έδωσε την πρώτη της συναυλία στις 28 του Φλεβάρη 1943, ημέρα κηδείας του Κωστή Παλαμά. Την επέτειο θα γιορτάσει με πανηγυρική συναυλία στις 28/2/2003, με το ίδιο πρόγραμμα και με το «Τρίπτυχο» του Μ. Καλομοίρη, το αφιερωμένο στον Παλαμά, που πρωτοπαίχτηκε τότε στη μνήμη του μεγάλου ποιητή.

Στον προγραμματισμό της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που ξεκινά στις 25/10, και στον απολογισμό της περασμένης περιόδου αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της ΚΟΑ, Αρης Γαρουφαλής, σημειώνοντας πως έχουν προγραμματιστεί 25 συμφωνικές συναυλίες της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετοχές της σε οκτώ παραστάσεις μπαλέτου («Ζιζέλ») και επτά παραστάσεις όπερας («Τουραντώ»). Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Ιούνιο η ΚΟΑ θα δώσει συναυλία στη Βιέννη, με σολίστ την Αγνή Μπάλτσα, με την οποία η ορχήστρα ξεκινά μόνιμη συνεργασία. Εξάλλου, επιχειρώντας άνοιγμα στη νεολαία η ΚΟΑ θα δώσει στις 20/11 συναυλία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από φέτος θα λειτουργήσουν και δύο μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και το Σύνολο Εγχόρδων, τα οποία θα δώσουν οκτώ συναυλίες. Στόχοι τους είναι η μελέτη και παρουσίαση έργων που δεν παίζονται από μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, η προβολή Ελλήνων δημιουργών και συνθετών και η στήριξη των μουσικών της ορχήστρας, που μπορούν να συμπράξουν ως σολίστ, συνθέτες, αρχιμουσικοί.

Θα υπάρξουν αρκετές πρώτες παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων έργων, ενώ σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει τα μουσικά απομνημονεύματα του Μ. Καλομοίρη «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα». Εργα Καλομοίρη θα περιληφθούν και στο CD που θα ηχογραφήσει η ΚΟΑ τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, θα δώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δύο συναυλίες στο Ηρώδειο, ενώ στο Φεστιβάλ Αθηνών θα συνοδεύσει τη σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και θα συμπράξει με το Μπαλέτο της Λυρικής.

Παρ' όλες τις επιτυχίες, η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για την Ορχήστρα. «Από το προβληματικό "Παλλάς" βρεθήκαμε στην προσωρινή αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, που αποδείχτηκε ακατάλληλη για τις δοκιμές μιας τόσο μεγάλης ορχήστρας» ανέφερε η γραμματέας του Συλλόγου Μουσικών, Ε. Οικονομίδου, σημειώνοντας πως «ενώ έχουμε αξιόλογο δυναμικό, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία της ορχήστρας». Και αναρωτήθηκε: «Ποια ορχήστρα σήμερα δεν έχει δική της στέγη, σε ποια ορχήστρα δεν παρέχονται ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας;». Τόνισε την ανάγκη στήριξης της ΚΟΑ από την πολιτεία, καλώντας τη να υλοποιήσει την υπόσχεση για αποπεράτωση του αμφιθεάτρου του Ωδείου Αθηνών, που θα παραχωρηθεί αποκλειστικά στην ΚΟΑ και γενικότερα ν' ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις για πολύπλευρη αξιοποίηση της ορχήστρας. Ο Αρ. Γαρουφαλής, εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν από τον υπουργό οι διορισμοί 15 νέων μουσικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ