Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνεται η δίωξη σε βάρος του HADEP

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να «σύρει εκτός πολιτικής αρένας» το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) κατήγγειλε, χτες, ο πρόεδρός του, Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, ο οποίος, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 χρόνων και 9 μηνών για «υποστήριξη και υπόθαλψη» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην τουρκική πρωτεύουσα, ο καταδικασθείς Ντεμίρ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του κόμματος και των οπαδών του για την τακτική της τουρκικής Δικαιοσύνης, αλλά και για την αναλγησία της τουρκικής ηγεσίας μπροστά στις σχετικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν επιφυλάσσουν ηρεμία για το εσωτερικό της χώρας, καθώς πρόκειται για «απαράδεκτη επέμβαση, αντίθετη προς τη λαϊκή βούληση».

Εκτός από τον Ντεμίρ, σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών καταδικάστηκε και ο προκάτοχός του Μουράτ Μποζλάκ, όπως και άλλα 16 στελέχη του HADEP, ανάμεσα στα οποία και ο δήμαρχος της πόλης Αγκρι. Τόσο ο δήμαρχος του Αγκρι όσο και οι ομόλογοί του, επίσης στελέχη του HADEP, των πόλεων Ντιγιαρμπακίρ, Σιίρτ και Μπινγκιόλ, απαλλάχτηκαν, χτες, και επισήμως των καθηκόντων τους μετά από την απαγγελία κατηγοριών περί «υπόθαλψης και υποστήριξης» του ΡΚΚ. Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουντετίν Ταντάν, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκονται οι πόλεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού πληθυσμού και οι οποίες είχαν αναδείξει, τον περασμένο Απρίλη, στις τοπικές εκλογές, δημάρχους προσκείμενους στο HADEP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ