Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Διαδηλώσεις αλλά και ευρωπαϊκή υποκρισία

Από την προχτεσινή διαδήλωση

Associated Press

Από την προχτεσινή διαδήλωση
ΒΙΕΝΝΗ.-

Χιλιάδες Αυστριακοί έδωσαν πάλι «παρών» στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας και κυρίως για τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του Γεργκ Χάιντερ.

Με σφυρίχτρες και τύμπανα πάνω από 12.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν απολύτως ειρηνικά, στον απόηχο της ογκώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή πολιτών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάλεσαν για άλλη μια φορά τους Αυστριακούς να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανώνονται κάθε Πέμπτη, μέχρι να υποχρεωθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αφότου σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της Βιέννης, στις 4 του Φλεβάρη.

Εκτός συνόρων τώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες, από κοινού και συντονισμένες, εκ μέρους της τριάδας ΕΕ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ να απομονώσουν διπλωματικά και όχι μόνο, την Αυστρία εξαιτίας της συμμετοχής των ακροδεξιών στην κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα και καγκελάριο τον Βόλφανγκ Σίσελ.

Ως νέο «ηχηρό ράπισμα» κατά της Αυστρίας θεωρείται εξάλλου από παρατηρητές, η ανάκληση της πρόσκλησης προς την αυστριακή διπλωματική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες - δηλαδή του πρεσβευτή Γκρεγκόρ Βόσνακ - για την αυριανή πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2000 που φέτος είναι οι Βρυξέλλες. Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση, οι διοργανωτές - με την επίσημη ανάκληση της πρόσκλησης - ουσιαστικά αποπέμπουν την Αυστρία από τα αυριανά εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κλιμάκωση από τις υπόλοιπες 14 χώρες - μέλη της ΕΕ, τόσο των μέτρων όσο και των κυρώσεων είναι βαθμιαία, ενώ τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων εμφανίστηκαν προχτές. Από τη μία, η «σκληρή» και υποκριτική πολιτική απομόνωσης, από την άλλη, οι φραστικές κορόνες του Χάιντερ κατά του Ευρώ, προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση - σύμφωνα με τις πληροφορίες - στους εταίρους του Λαϊκού Κόμματος. Ως «λανθασμένους, αντιφατικούς μέχρι επικίνδυνους», κατήγγειλε τους χαρακτηρισμούς του Χάιντερ για το Ευρώ, ο ευρωβουλευτής του συγκυβερνώντος με τους Ελευθέρους, Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκστρατεία ενημέρωσης για την καθιέρωση του Ευρώ, Οτμαρ Καράς, ο οποίος παραπέμποντας στις σχετικές παραγράφους υπέρ του Ευρώ, στο προσυπογραμμένο από το Χάιντερ προοίμιο του κυβερνητικού προγράμματος, κάλεσε τον αρχηγό των Ελευθέρων να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθώντας τη γνωστή από παλιά πάγια τακτική του και παραβιάζοντας ουσιαστικά το προοίμιο - διακήρυξη που είχε συνυπογράψει ο ίδιος πριν την ορκωμοσία του διαβόητου δεξιού - ακροδεξιού σχήματος στις 4 του Φλεβάρη, ο Χάιντερ σε χτεσινή συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό «Facts» απείλησε ανοιχτά με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, κατά τους ισχυρισμούς του, παραβιάζει τις κοινοτικές συνθήκες με τη στάση της - δηλαδή τις κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ