Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΩΚΑΣ»
Απεργία, η απάντηση στο ξεζούμισμα

«Είμαστε άνθρωποι και όχι αναλώσιμο υλικό για τη μηχανή των κερδών τους»! Μ' αυτό το σύνθημα, οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ», στην Ερμού, προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο, 26 Οκτώβρη, με απόφαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που πάρθηκε μετά από αίτημα των ίδιων των εργαζομένων. Απαιτούν να μπει τέρμα στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στο - «φινετσάτο» μόνο για τους πελάτες - πολυκατάστημα. Χτες, στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης της απεργίας, πραγματοποιήθηκε στο πολυκατάστημα εξόρμηση συνδικαλιστών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι και συζήτησαν με τις εργαζόμενες. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης στο πολυκατάστημα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δήλωνε αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα για την πραγματοποίηση και περιφρούρηση της απεργίας. Και αυτό γιατί η διοίκηση του «ΦΩΚΑ», μόλις ενημερώθηκε για την απεργία, «αμόλησε» τους, για πρώτη φορά χαμογελαστούς και ευγενικούς διευθυντάδες της, για να πείσουν τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος ότι όλα θα αλλάξουν, αρκεί να μην προχωρήσουν στην απεργία. Οπου, βέβαια, τα ψεύτικα λόγια της διεύθυνσης δε βρήκαν ανταπόκριση, επιστρατεύτηκε η τρομοκρατία, με την απειλή ότι όποιος απεργήσει το Σάββατο θα απολυθεί.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που συνέταξαν και υπογράφουν εκατό εργαζόμενοι του καταστήματος. «Η επιχείρηση - τονίζεται - μας υποχρεώνει βάσει του κανονισμού που ανάρτησε να προσερχόμαστε στο κατάστημα 10 λεπτά νωρίτερα, όχι όμως και να φεύγουμε 10 λεπτά νωρίτερα. Εάν υπολογίσουμε τα 10 λεπτά κάθε μέρα, εμμέσως, μας ζητά να προσφέρουμε μια ώρα εργασία την εβδομάδα, χωρίς βέβαια να την καλύπτει σε χρήματα. Μας ζητάει να φεύγουμε αφού φύγει και ο τελευταίος πελάτης ό,τι ώρα και να μπει αυτός στο κατάστημα χωρίς να μας πληρώνει το 10λεπτο ή 20λεπτο, αντί αυτού μας δίνουν 20λεπτη προγραμματισμένη καθυστέρηση στην έλευση της εργασίας μας».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι απαγορεύεται στους εργαζόμενους να φέρνουν στο κατάστημα ζακέτα ή μπουφάν, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε και η χρησιμοποίηση του ασανσέρ σε όλο το προσωπικό. Απαγορεύεται η πρόσβαση στην καφετέρια του καταστήματος. Το διάλειμμα γίνεται έξω. Απαγορεύεται να κάθονται σε καρέκλα έστω και για ένα λεπτό...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ