Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές...

Αδιαπραγμάτευτο το 2,5% για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας. Συμβιβασμό επιζητεί η ΑΔΕΔΥ, όταν όλα δείχνουν την ανάγκη αγωνιστικού μετώπου

Την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει την εισοδηματική πολιτική που έχει προαναγγείλει, καθώς και τις επιλογές της σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους, αντιμετώπισε χτες η αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η εισοδηματική πολιτική, το νέο μισθολόγιο, ασφαλιστικά ζητήματα και οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας: Στάθηκε αμετακίνητος στο 2,5% και χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το οποιοδήποτε διορθωτικό ποσό αύξησης θα μπορούσε να προβλεφτεί, παρόλο που ο πληθωρισμός τρέχει με 3,8%! Αρνήθηκε να χορηγήσει με αναδρομική ισχύ το οικογενειακό επίδομα, το οποίο παράνομα είχε διακόψει η κυβέρνηση. Εθεσε υπό συζήτηση την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων (Μετοχικό Ταμείο, ΤΑΕΑΔΥ, Ταμείο Πρόνοιας), αλλά με τους αντιασφαλιστικούς όρους του τελευταίου νόμου! Ηταν αρνητικός και στο θέμα της επέκτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ φαίνεται να επιζητεί επίμονα μια συμβιβαστική συμφωνία, με τέτοιο τρόπο που και την πολιτική της κυβέρνησης να μην ανατρέπει, αλλά και να μπορέσει να εμφανίσει «αποτελέσματα» στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου ότι η τακτική της ΑΔΕΔΥ θα βασιστεί σε δυο στοιχεία: Στη συνεργασία όπου διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων με την κυβέρνηση και στην αγωνιστική διεκδίκηση όπου υπάρχει διαφοροποίηση. Η δήλωση αυτή καταρρίφθηκε αυτοστιγμεί ως προς το «αγωνιστικό» σκέλος της, καθώς η πλειοψηφία δεν παραδέχτηκε χτες τα αδιέξοδα που προέκυψαν από τη συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλάκη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι όλα είναι ρευστά και υπό διαπραγμάτευση, δηλώνοντας ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Οτι για την κυβέρνηση αποτελεί «βάση» συζήτησης το 2,5% για το 2003 και όχι τελική απόφαση. Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένο ποσοστό ή ποσό για την αύξηση των μισθών. Μόνο για το ασφαλιστικό δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και ότι το θέμα θα ανοίξει πάλι.

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι ο υπουργός επισημοποίησε τη συνέχιση της λιτότητας και τόνισε ότι πρέπει να αντιπαρατεθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο από όλους τους εργαζόμενους στην πολιτική της κυβέρνησης και να γίνει πράξη ένα πρόγραμμα πάλης, για το οποίο το ΠΑΜΕ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ