Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις

Μακριά από τη σωστή νέα συνταγματική πρόβλεψη για συμμόρφωση της διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων κινείται ο σχετικός εκτελεστικός νόμος που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της σχετικής διάταξης αλλά με τον σχετικό εκτελεστικό νόμο δε λύνεται οριστικά το πρόβλημα και δεν εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών.

Εξηγώντας την αντίθεσή του στις διατάξεις του νόμου, είπε ότι με βάση αυτές μπορεί η διοίκηση να καθυστερεί στην εκτέλεση της απόφασης επ' αόριστον, να αποφεύγει τις συνέπειες της μη εκτέλεσης και τελικά να μη συμμορφώνεται. Σοβαρό αρνητικό στοιχείο είναι και το ότι το αρμόδιο τριμελές δικαστικό όργανο δε θα κληρώνεται αλλά θα διορίζεται από την κυβέρνηση άρα θα είναι ευάλωτο στις όποιες κυβερνητικές πιέσεις.

Ο Αντ. Σκυλλάκος στη διάρκεια της συζήτησης έφερε ως παράδειγμα υπακοής στις κυβερνητικές επιταγές, τη στάση του διορισμένου προέδρου του Αρείου Πάγου στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τόνισε ότι ο Σ. Ματθίας «έκανε δικαστικό πραξικόπημα για να μην μπορούν χιλιάδες θύματα του ναζισμού να διεκδικούν αποζημιώσεις από τα ελληνικά δικαστήρια». Για να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού παρόμοιες περιπτώσεις, ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε ο ορισμός του τριμελούς οργάνου να γίνεται με κλήρωση και όχι διορισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ