Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Προσωρινά τα μέτρα της κυβέρνησης

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Προσωρινό είναι το μέτρο της αναπροσαρμογής του ποσοστού υγρασίας του επιλέξιμου βαμβακιού στο 17% (από 15%) και της αφαίρεσης του πλαφόν των 275 κιλών το στρέμμα.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη.

Ο υφυπουργός είπε ότι το μέτρο αυτό πάρθηκε λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν μέχρι τώρα στη χώρα μας και επηρέασαν τη φετινή παραγωγή, αλλά σε περίπτωση αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών τότε «θα επανέλθουμε ξανά σε ποσοστό υγρασίας 15%». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι όλη η Ελλάδα θα χωριστεί σε 150 ζώνες, οι οποίες θα έχουν μια κλίμακα του κατώτερου και του ανώτερου ορίου παραγωγής κατά στρέμμα και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πραγματικής παραγωγής.

Ως απόηχο των πρόσφατων εκλογών χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ο Α. Τζέκης, τονίζοντας πως οι αγρότες, ιδίως οι βαμβακοκαλλιεργητές, έστειλαν μήνυμα ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται στο βαμβάκι τούς έχει φέρει σε μεγάλο αδιέξοδο. Υπογράμμισε την προσωρινότητα του μέτρου που ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός και είπε ότι την καθιέρωση των ζωνών θα την πληρώσουν οι παραγωγοί όπως έγινε με το ρύζι, όταν δεν έχει ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν, αλλά οι καλλιεργητές της β΄ ζώνης πλήρωσαν πρόστιμο γιατί ξεπέρασαν το πλαφόν της ζώνης τους.

Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να είναι επιλέξιμη όλη η πραγματική παραγωγή βαμβακιού και η κυβέρνηση να δώσει στους παραγωγούς και τις 40 δρχ. της περσινής σοδειάς. Ζήτησε δε να ξαναδεί η κυβέρνηση το ζήτημα του σχετικού κοινοτικού κανονισμού και να μην αρκείται σε κινήσεις τακτικής «προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στις βαμβακοπαραγωγές περιοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ