Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Τόσο εύκολη η παραγωγή που τρομάζει

Η δημιουργία όπλων βιολογικού πολέμου μαζικής καταστροφής, είναι τόσο εύκολη που τρομάζει. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο συνταγματάρχης - γναθοχειρουργός δρ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 19ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 10 Νοέμβρη, τα μέσα που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν οι βιολογικοί παράγοντες και να μετατραπούν σε όπλα βιολογικού πολέμου, είναι απλά. Για τη δημιουργία τους, δεν απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις, υπερεξειδικευμένες γνώσεις και κυρίως υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Η ανεύρεση βακτηρίων γίνεται εύκολα. Ο χώρος που απαιτείται για την επεξεργασία των μικροοργανισμών, δε χρειάζεται να είναι ειδικά διαμορφωμένος. Τα υλικά παραγωγής είναι απλούστατα και πάμφθηνα, ενώ τα σκεύη και τα αναγκαία όργανα είναι υπεραπλουστευμένα. Ολα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό των χώρων παραγωγής τους, ενώ αδύνατος είναι ο εντοπισμός των βιολογικών όπλων, αφού δεν υπάρχει καμία μέθοδος ανίχνευσής τους.

Σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών, καταδεικνύεται η σοβαρότητα του φαινομένου και δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του βιολογικού πολέμου, ως του απεχθέστερου μέσου βίαιης επιβολής και μείωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας.

Τέλος, ο κ. Παπαγιαννόπουλος σημείωσε ότι η χρησιμοποίηση κάποιων μικροοργανισμών ως βιολογικών όπλων, ήταν γνωστή από πολύ παλιά, όμως τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη των γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της μικροβιολογίας και ιδιαίτερα της βακτηριολογίας, έχει βελτιώσει κατά πολύ τις μεθόδους παρασκευής βιολογικών όπλων, ώστε με πολύ μικρό κόστος να υπάρχει η δυνατότητα πρόκλησης μεγάλων απωλειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ