Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Επίσημες ανακοινώσεις με ερωτηματικά...

ΜΟΣΧΑ.--

Ο υπουργός Υγείας Γιούρι Σεβτσένκο ανακοίνωσε χτες ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί τέλος στην κράτηση των ομήρων σε θέατρο της Μόσχας ήταν παράγωγο του «Fentanyl». «Καμία χημική ουσία απαγορευμένη από τις διεθνείς συνθήκες δε χρησιμοποιήθηκε» κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, υποστήριξε ο υπουργός. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αυτό το αέριο είναι ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην Ιατρική και θεωρητικά δεν μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Ομως, το σύνολο σχεδόν των θανάτων των 119 ομήρων προκλήθηκε από τη χρησιμοποίηση του αερίου αυτού. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η κατάσταση της υγείας των ομήρων επιδεινώθηκε από την έλλειψη νερού, τροφής, οξυγόνου και από την ακινητοποίησή τους. «Είναι αυτοί οι παράγοντες που προκάλεσαν το θάνατο ενός μέρους των ομήρων», σημείωσε ο Σεβτσένκο. Συνολικά 230 πρώην όμηροι, μεταξύ τους 6 παιδιά, εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 15 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε από τη Δανία την έκδοση στη Ρωσία του Τσετσένου αυτονομιστή Αχμέντ Ζακάγεφ, ο οποίος συνελήφθη χτες στην Κοπεγχάγη ύστερα από αίτημα των ρωσικών αρχών, ενώ παρακολουθούσε τις εργασίες του «Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Τσετσενία», ως εκπρόσωπος του Ασλάν Μασχάντοφ. Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απέστειλε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς τις δανικές αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Βαλέρι Λοσίνιν. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Ζακάγεφ, πρώην αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης, έχει ανάμειξη στο σχεδιασμό της αιματηρής επιχείρησης στο θέατρο της Μόσχας στις 23 Οκτώβρη και σε μία σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών από το 1996 μέχρι το 1999. Η Ρωσία είχε ζητήσει να απαγορευτεί η διεξαγωγή του συνεδρίου, διότι πολλοί μετέχοντες σ' αυτό θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη διεθνή τρομοκρατία. Λόγω της άρνησης της Κοπεγχάγης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 12 Νοέμβρη επίσκεψή του στη Δανία. Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εσωτερικών Μπορίς Γκριζλόφ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 30 ύποπτοι για συνεργασία με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούσαν τους ομήρους. Ανάμεσά τους είναι πολιτικοί σύμβουλοι και πολλοί αξιωματικοί ασφαλείας. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι τρομοκράτες ενημερώνονταν για τα όσα συνέβαιναν έξω από το θέατρο από κάποιο «αναλυτικό κέντρο πληροφοριών».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρίας VTsIOM σε 1.600 πολίτες, η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών (85%) υποστηρίζουν τον τρόπο που χειρίστηκε ο Πρόεδρος Πούτιν την κρίση με τους ομήρους που κρατούσαν οι Τσετσένοι αυτονομιστές στο Κεντρικό Θέατρο της Μόσχας, όπου 117 όμηροι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριώδες αέριο. Μόνον το 10% των Μοσχοβιτών κατέκρινε τον τρόπο με τον οποίο έληξε η ομηρία. Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Τσετσενίας έπεσε από το 70% που ήταν στις αρχές του χρόνου στο 46%. Τέλος, το 44% των ερωτηθέντων Μοσχοβιτών υποστηρίζουν την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Τσετσένους αυτονομιστές, έναντι 22% που ζητούσαν το ίδιο σε σφυγμομέτρηση που έγινε το Φλεβάρη του 2000.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέλος με αιφνίδια στρατιωτική επιχείρηση... (2002-10-27 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κατάληψη του Γκρόζνι (1999-11-25 00:00:00.0)
...Δε βιάζονται για τη συμφωνία (1996-09-02 00:00:00.0)
Ανταλλαγή αιχμαλώτων και όξυνση (1996-01-25 00:00:00.0)
Η γλώσσα των όπλων (1996-01-17 00:00:00.0)
Εκρηξη ηφαιστείου στην Καμτσιάτκα (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ